"GRAD JE NA KOLJENIMA"

Brunjaro nakon poplave u Veneciji: Šteta nekoliko stotina miliona eura

U Veneciji je kripta ispod bazilike Svetog Marka poplavljena drugi put u istoriji, a voda je ulazila kroz prozore i probijala sve odbrane. Koferi turista plutali su po Trgu svetog Marka
1144 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Venecije, Foto: Reuters
Detalj iz Venecije, Foto: Reuters

Grdonačelnik Venecije Luiđi Burunjaro rekao je danas nakon novog talasa poplava da će šteta u ovom istorijskom gradu nakon najgore poplave u posljednjih 50 godina biti nekoliko stotina miliona eura.

"Ne govorimo samo o izračunavanju štete, već o budućnosti grada. Zbog ovoga gubimo stanovništvo", rekao je Brunjaro novinarima i pozvao Rim da proglasi vanredno stanje.

Nivo vode juče je dostigao 187 santimetara, što je najviši nivo zabilježen u Veneciji, a samo sedam santimetara manje od najvišeg zabilježenog nivoa u istoriji.

"Venecija je na koljenima. Bazilika svetog Marka je pretrpjela ozbiljnu štetu, kao i cijeli grad i njegova ostrva", napisao je na Tviteru gradonačelnik Luiđi Burunjaro.

U Veneciji je kripta ispod bazilike Svetog Marka poplavljena drugi put u istoriji, a voda je ulazila kroz prozore i probijala sve odbrane. Koferi turista plutali su po Trgu svetog Marka.

Turisti koji su boravili u prizemlju hotela bili su prinuđeni da preko noći pređu na više spratove.

Poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mjesecom koji je doneo visoku plimu, a vetar ju je naneo na Veneciju.

Takođe, grad isprepletan kanalima u opasnosti je i zbog porasta nivoa mora usljed klimatskih promjena.

Najmanje 60 čamaca je oštećeno, kako navode organi civilne zaštite.

Brunjaro je za "dramatičnu situaciju" takođe okrivio klimatske promjene i pozvao da se ubrza izgradnja barijera na moru.

Pokretne barijere nazvane "Mojsije" imaju za cilj da spriječe poplave.

Međutim, projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune, kao i prekoračenje troškova i skandal sa korupcijom.

Preporučujemo za Vas