Portugalija diže minimalac na 740 eura bruto mjesečno

U Portugaliji minimalnu platu ima 720.000 ljudi
1269 pregleda 1 komentar(a)
Lisabon, Foto: Shutterstock
Lisabon, Foto: Shutterstock

Socijalistička vlada Portugalije koja se obavezala da će minimalnu platu povećati za 25 odsto za četiri godine, povećaće je iduće godine za skoro šest procenata, rekla je danas ministarka za rad Ana Mendeš Godinjo.

Minimalna plata će u roku od 12 mjeseci biti povećana na 740 eura bruto mjesečno, dok je sada 700 eura.

U Portugaliji minimalnu platu ima 720.000 ljudi.

Socijalistički premijer Antonio Košta koji je na vlasti od 2015. godine, a mandat mu je obnovljen na posljednjim parlamentarnim izborima u oktobru, obavezao se na revalorizaciju minimalne zarade svake godine kako bi kumulativno porasla za 25 odsto 2023. godine.

Povećanje je "previše ambiciozno", kritikovao je predsjednik Konfederacije portugalskih preduzeća (CIP) Antonio Saraiva.

Za Armenija Karlosa, lidera CGTP-a, glavne portugalske konfederacije sindikata, iznos povišice je, ipak, "nedovoljan" jer su ekonomske prilike povoljne.

Socijalistička vlada namjerava da nastavi socijalnu politiku uporedo sprovodeći konsolidaciju javnih finansija započetu u prethodnom mandatu zahvaljujući poboljšanju stanja privrede.

To je omogućilo da se obustavi politika štednje koju je vodila vlada desnice kada se Portugalija koju je teško pogodila dužnička kriza 2011. godine, našla pod nadzorom Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: