Uprkos obavezi: Britanija neće imenovati novog evropskog komesara

Iz kancelarije britanskog predstavnika navedeno je da su pisali Evropskoj uniji da potvrde predizborne smjernice prema kojima Velika Britanija ne treba da imenuje ljude za međunarodne položaje dok traje predizborni period
659 pregleda 0 komentar(a)
Berou, Foto: Shutterstock
Berou, Foto: Shutterstock

U jeku kampanje za izbore 12. decembra Britanija je obavijestila svoje partnere u EU da neće imenovati novog komesara za Evropsku komisiju uprkos obavezi da to učini.

Izaslanik Britanije u Briselu Tim Berou poslao je pismo u sjedište EU u kome ih obavještava o odluci Londona.

Iz kancelarije britanskog predstavnika navedeno je danas da su pisali Evropskoj uniji da potvrde predizborne smjernice prema kojima Velika Britanija ne treba da imenuje ljude za međunarodne položaje dok traje predizborni period.

Izabrana predsjednica nove Evropske komisije Ursula fon der Lajen je dva puta pisala britanskom premijeru Borisu Džonsonu tražeći da imenuju nekog za novu Evropsku komisiju.

Nova Evropska komisija treba da stupi na snagu 1. decembra, već je odloženo mjesec dana zbog odbijanja privh predloga za komesare od Mađarske, Francuske i Rumunije. Britanija po najnovijem produženju treba da ostane u EU do 31. januara.

Britanija redovno potvrđuje da želi da poštuje pravila EU i da ne sprječava funkcionisanje ovog bloka dok god je članica.

Bonus video: