Trovanje Skripalja: Nema dokaza da je nervni agens iz Rusije

"Naš je posao da obezbijedimo naučni dokaz kakav je ovo nervni agens, identifikovali smo ga kao vojni agens, ali nije naš posao da kaćemo gdje je proizveden"
0 komentar(a)
Sergej Skripalj trovanje, Foto: Reuters
Sergej Skripalj trovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2018. 16:52h

Izvršni direktor Porton Down istraživačke laboratorije kazao je za "Sky News" da naučnici nijesu uspjeli da dokažu da je novičok nervni agens, kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija, došao iz Rusije ili je porijeklon iz te zemlje.

"Uspjeli smo da ga identifikujemo kao Novičok, i da utvrdimo da je vojni nervni agens", kazao je Geri Etinhed, izvršni direktor laboratorije.

Dodao je da je supstanca zahtijevala "izuzetno sofisticirane metode izrade, što je u mogućnosti samo državni akter.

"Naš je posao da obezbijedimo naučni dokaz kakav je ovo nervni agens, identifikovali smo ga kao vojni agens, ali nije naš posao da kaćemo gdje je proizveden", kazao je on.

JWPlayer video mesto

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćerke, koje je izazvalo "diplomatski rat" između Moskve i zapadnih zemalja.

Više od 20 zemalja, među kojima je i Crna Gora, odlučilo je da protjera ruske diplomate u u znak solidarnosti sa Britanijom zbog trovanja Skripalja.

Bonus video: