Kako je princ Endru intervjuom nanio štetu sebi i monarhiji

Govoreći prvi put javno o odnosu sa Džefrijem Epstajnom, Endru je u subotu veče za BBC davao zbunjujuće i često kontradiktorne izjave
3732 pregleda 0 komentar(a)
Princ Endru tokom intervjua za BBC u subotu, Foto: BBC
Princ Endru tokom intervjua za BBC u subotu, Foto: BBC
Ažurirano: 18.11.2019. 08:26h

Intervjuu britanskog princa Endrua za BBC u subotu, u kojem je pokušao da stavi tačku na skandal zbog prijateljstva sa osuđivanim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom i na optužbe da je imao seksualni odnos sa maloljetnicom, bio je prilika da povrati ugled, ali je prema mišljenju analitičara nanio ogromnu štetu i sebi i monarhiji.

Reakcija medija i analitičara na nastup mlađeg sina kraljice Elizabete je u najmanju ruku oštra, dok ga građani na društvenim mrežama ismijavaju i izražavaju bijes. Za one Britance koji su sumnjičavi prema vrijednostima monarhije, princ Endru je postao oličenje svega onoga što ne valja u Bakingemskoj palati, navodi BBC.

Već nekoliko mjeseci vojvoda od Jorka se suočava sa pitanjima o svom odnosu sa Epstajnom, američkim finansijerom koji je u 66. godini oduzeo sebi život dok je čekao suđenje za optužbe o seks-trafikingu.

Govoreći prvi put javno o odnosu sa Epstajnom, Endru je u subotu veče za BBC davao zbunjujuće i često kontradiktorne izjave. On je kazao da je Epstajnovo ponašanje bilo „nedolično“, ali da ne žali zbog njihovog prijateljstva jer je zahvaljujući tome dobio priliku da se upozna sa poslovnim ljudima.

Jedna od žena koja je optužila Epstajna, Virdžinija Džufri, kazala je da je bila primorana da ima seksualne odnos sa Endruom u Londonu, Njujorku i na privatnom ostrvu na Karibima u periodu između 1992. i 2002, kada ju je kako ona tvrdi Epstajn držao kao „seksualnu robinju“.

Tokom jednosatnog intervjua za BBC u subotu, Endru je naveo niz razloga zašto njeno svjedočenje da ga je upoznala i plesala sa njim prije skoro dvije decenije u jednom londonskom klubu, ne može biti istinito.

On je kazao da je u noći kada se navodno sreo sa njom bio kod kuće sa porodicom nakon što je bio u restoranu sa kćerkom Beatrisom.

„Apsolutno i kategorično mogu da vam kažem da se to nikada nije dogodilo“, kazao je Endru. „Uopšte se ne sjećam da sam ikada sreo tu damu“.

Princ je u intervjuu stao u odbranu njegovog odnosa sa Epstajnom, rekavši da mu je to otvorilo prilike u periodu kada je napuštao mornaricu. „Ljudi koje sam sretao i prilike koje sam dobio da učim od njega ili zbog njega su zapravo bile veoma korisne“, kazao je Endru. Takođe je rekao da je odsjeo u Epstajnovoj kući u Njujorku, nakon što je finansijer osuđen kao seksualni prestupnik, zbog toga što je bio „previše častan“. Epstajn je, kako podsjeća Rojters, 2008. godine pred sudom na Floridi priznao krivci za optužbe za podvođenje.

„U to vrijeme sam smatrao da je to časna i ispravna stvar i u potpunosti priznajem da je na moju odluku vjerovatno uticala moja sklonost da budem previše častan, ali stvari su prosto takve“. „Bilo bi kukavički da sam ga samo pozvao telefonom“, kazao je princ i dodao da je „uradio pogrešnu stvar iz pravih razloga. To je, kako navodi BBC, jedini trenutak tokom intervjua da je princ priznao da je napravio bilo kakvu grešku u 11-godišnjem odnosu sa Epstajnom.

Endru je kazao da ništa nije ukazivalo da Epstajn dovodi mlade djevojke za seks-trafiking i da je on kao mentor britanske humanitarne kampanje protiv zlostavljanja djece znao koje su opasnosti. „Znao sam koji su pokazatelji, ali ih nikada nijesam vidio“, kazao je on. Dok je govorio o prijateljstvu sa osuđivanim seksualnim prestupnikom, princ nijednom nije pomenuo njegove žrtve, što prema mišljenju analitičara ukazuje na njegovu aroganciju i otuđenost od spoljašnjeg svijeta.

Džufri, koja se u vrijeme navodne afere sa princom prezivala Roberts, tvrdi da je prvi seksualni odnos sa njim imala kao maloljetnica sa 17 godina. Ona je kazala da se sjeća plesa sa britanskim princom tokom kojeg se on prekomjerno znojio. Princ je odbacio te tvrdnje, rekavši da pati od medicinskog stanja zbog kojeg ne može da se znoji.

Fotografija na kojoj se vidi princ sa rukom oko struka Džufrijeve iz 2001. godine objavljena je u britanskim medijima. Endru je kazao da prepoznaje sebe na fotografiji, ali je doveo u pitanje njenu autentičnost.

„Ne vjerujem da je fotografija napravljena na način na koji se to sugeriše“, kazao je Endru za BBC. „Uopšte se ne sjećam kada je fotografisana.“

Glorija Olred, koja pravno zastupa sve Epstajnove žrtve, kazala je da Endru treba da odgovara na pitanja pod zakletvom.

Fotografija princa i Virdžinije Džufri za koju on tvrdi da nije autentična
Fotografija princa i Virdžinije Džufri za koju on tvrdi da nije autentična

„Toliko istine tek treba da bude otkriveno“, kazala je ona za Rojters. „Princ treba da „pristane da svjedoči pod zakletvom i da dobrovoljno pristane da priča sa predstavnicima zakona“.

Kada su optužbe prvi put iznijete, portparol Bakingemske palate je kazao da „kategorično demantuju“ da je Endru imao ikakvu vrstu seksualnog kontakta sa Džufrijevom.

Endru je ranije kazao da stoji iza saopštenja palate i nedavno se izvinio zbog prijateljstva sa Epstajnom, ali izvinjenje nije ponovio u subotu.

Epstajn, 66, se 10. avgusta ove godine objesio u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu. On je negirao krivicu za nove optužbe koje su podnošene protiv njega.

Osim posjete Epstajnovopj kući 2010. godine, princ Endru očigledno smatra da nije učinio ništa loše i ni u jednom navratu nije pokazao znake kajanja, navodi BBC.

Kraljica je vjerovatno duboko postiđena

Biograf kraljevske porodice Anđelika Levin kazala je da je ona zatečena intervjuom princa Endrua. „Nažalost to je znak arogancije“, kazala je on. „On je uvijek bio arogantan“.

„Kraljičin moto je „ne žali se i ne objašnjavaj“. Mislim da je ona sada duboko postiđena“, kazala je Levinova i dodala da zna iz pouzdanih izvora da Endru ne sluša savjetnike.

„Veoma istaknut član tima za odnose sa javnošću iznenada je otišao prije dvije nedjelje, a on sigurno ne bi odobrio ovo što je princ Endru uradio“.

Bonus video: