Marija Butina dobila ponudu za posao: Braniće Ruse koji su u stranim zatvorima?

Ruskinji koja je u Americi bila osuđena za špijunažu nude da radi u ruskoj komisiji za ljudska prava i u Dumi
3072 pregleda 0 komentar(a)
Moskva tvrdi da je Butina bila primorana da prizna da je agent, Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters
Moskva tvrdi da je Butina bila primorana da prizna da je agent, Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters
Ažurirano: 18.11.2019. 20:58h

U prvom javnom pojavljivanju od kako je deportovana iz Sjedinjenih Država, gdje je bila u zatvoru kao ruski agent, Marija Butina je dobila ponudu za posao da brani Ruse koji se nalaze u zatvorima u inostranstvu.

Tokom jednog medijskog događaja, ruska komesarka za ljudska prava, Tatjana Moskalkova, ponudila je 31-godišnjoj Butini posao u njenoj komisiji.

„Pozivam vas da radite u našoj grupi za odbranu naših sunarodnika u inostranstvu. Sigurna sam da ćemo zajedno učiniti puno toga dobrog za ljude koji se nalaze u teškim situacijama u inostranstvu”, kazala je Moskalkova.

Butina, koja je stigla u Rusiju 26. oktobra nakon deportacije, nije kazala hoće li prihvatiti ponudu koju je dobila u prvom javnom pojavljivanju nakon dolaska na aerodrom u Moskvi, gdje joj je priređen herojski doček.

Butina je u decembru prošle godine priznala krivicu da je učestvovala u zavjeri da bude strani agent za Rusiju infiltrirajući se u grupu aktivista za pravo na nošenje oružja i uticajem na američke konzervativne aktiviste i republikance. Moskva je optužbe protiv nje okarakterisala kao smiješne.

Rusija je optužila Vašington da je primorao Butinu da prizna, navodi Rojters.

Moskalkova je pozvala Butinu da pomogne njenoj komisiji da odbrani prava Rusa u inostranstvu poput Konstantina Jarošenka, pilota koji u SAD služi kaznu od 20 godina zatvora zbog šverca kokaina. Moskalkova je kazala da takođe zna da je Butinoj ponuđen posao u donjem domu ruskog parlamenta, i pozvala ju je da prihvati i tu ponudu.

Slučaj Jarošenka, kojeg su uhapsile američke specijalne snage u Liberiji 2010. godine, i slični slučajevi uticali su na Rusiju da optuži SAD da lovi njenje državljane širom svijeta.

Rusija je prošle nedjelje saopštila da je uložila zvanični diplomatski protest nakon što je Izrael izručio jednog Rusa Sjedinjenim Državama gdje će se on suočiti sa nizom optužbi za sajber kriminal.

Bonus video: