Jurova: Mogla bi da se popravi vladavina prava u svim zemljama Zapadnog Balkana

Jurova je je istakla da je Evropska komisija spremna da i dalje podržava partnere na Zapadnom Balkanu preko finasijske, tehničke i ekspertske pomoći
434 pregleda 0 komentar(a)
Jurova, Foto: Screenshot/Youtube
Jurova, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska komesarka za pravdu Vera Jurova izjavila je večeras u Skoplju da za Evropsku komisiju ne postoji sumnja u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali je istakla da je vladavina prava u srži procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ona je, na konferenciji za medije, nakon prvog dana Ministarskog foruma za pravdu i unutašnje poslove EU – Zapadni Balkan, rekla da će region ostati prioritet, ponavljajući da su još potrebne sveobuhvatne i održive reforme u ključnim oblastima i da je napredak u procesu proširenja prije svega u rukama zemalja Zapadnog Balkana.

"EK je čvrsto uvjerena da su Albanija i Sjeverna Makedonija ostvarile dovoljan napredak kolji opravdava otvaranje pregovora za članstvo, ali postoji značajan djelokrug u kome bi mogla da se popravi vladavina prava u svim zemljama Zapadnog Balkana", rekla je ona.

Komesarka EU za pravdu je, kako su prenijeli lokalni mediji, rekla da EK razmatra novu metodologiju proširenja koju predlaže Francuska i najavila da će taj non-pejper biti tema sjutrašnjeg sastanka Savjeta za opšte poslove.

Jurova je je istakla da je Evropska komisija spremna da i dalje podržava partnere na Zapadnom Balkanu preko finasijske, tehničke i ekspertske pomoći.

Prvog dana dvodnevnog Ministarskog foruma za pravdu i unutrašnje poslove EU – Zapadni Balkan, koji se održava pod pokroviteljstvom finskog Predsjedništva EU, razgovaralo se o reformama pravosuđa, borbi protiv korupciije i organizovanog kriminala, o temeljnoj pravdi, funkcionisanju demokratskih institucija i, djelimično, o reformi javne adminstracije.

Bonus video: