Aktivisti Grinpisa skinuli veliko slovo "C" u sjedištu partije Angele Merkel

Uz preostala slova "DU", što na njemačkom znači "ti", stavili su transparent na kojem je pisalo "treba da zaštitiš klimu"
526 pregleda 0 komentar(a)
Aktivisti na ulazu u sjedište CDU, Foto: AP
Aktivisti na ulazu u sjedište CDU, Foto: AP

Ekološki aktivisti iz međunarodne grupe Grinpis danas su u Berlinu skinuli i odnijeli veliko slovo "C" sa ulaza u sjedište Hrišćansko demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, u znak protesta zbog politike njene vlade prema klimatskim promjenama.

Članovi Grinpisa samouvjereno su jutros ušetali u zgradu CDU u centru Berlina i izvadili slovo visine dva metra koje je stajalo u staklu.

Uz preostala slova "DU", što na njemačkom znači "ti", stavili su transparent na kojem je pisalo "treba da zaštitiš klimu".

Kasnije, kada je neko sklonio i slova "D" i "U", aktivisti su ispred zgrade razvili isti transparent uz koji su dodali drugi na kojem je pisalo "CDU" ali sa blijedim slovom "C", da bi poruka glasila "TI treba da zaštitiš klimu".

Grinpis je naveo da je uklonio slovo "C" koje u imenu stranke označava "hrišćansko" jer smatraju da CDU ne poštuje hrišćanski imperativ o zaštiti onog što je stvoreno.

Iako je vlada Angele Merkel nedavno usvojila paket mjera za smanjenje emisija ugljenika, aktivisti navode da to neće biti dovoljno za efikasno zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

Berlinska policija je saopštila da nikog nije uhapsila, ali da istražuje incident zbog krađe i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Bonus video: