mora biti ubjedljiva na kongresu CDU

Klimava pozicije nasljednice Angele Merkel

Poslije godinu dana na čelu CDU, Anegret Kramp-Karenbauer se udaljila od cilja: postati kandidatkinja za kancelarsku funkciju
858 pregleda 0 komentar(a)
Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters
Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters

Njen plan je bio ambiciozan: da okonča temeljnu raspravu o političkom usmjerenju Hrišćansko-demokratske unije (CDU), da obnovi stranku i obezbijedi sebi glavnu poziciju u trci za kancelarsku funkciju.

Anegret Kramp-Karenbauer postupila je uobičajeno sistematski: posjetila je lokalne ogranke stranke, putovala zemljom, pokušala da se emancipuje od Angele Merkel tako što odmah na početku nije htjela da bude dio njene vlade. Umjesto toga, htjela je da stvori svoj identitet na čelu Demohrišćana.

Plan nije uspio

Ali, uskoro je postalo jasno da taj plan neće uspjeti. Kao šefica stranke, ona bi bila prirodna kandidatkinja Demohrišćana za funkciju kancelarke. Ali, u anketama se njena popularnost prepolovila. Među deset najvažnijih političara Njemačke, ona sada tavori na posljednjem mjestu. Sve su glasnije sumnje u to da je ona podesna kandidatkinja.

Kramp-Karenbauer pri tom ima sve što je potrebno jednoj takvoj kandidatkinji: iskustvo na vlasti – bila je ministarka unutrašnjih poslova, kao i premijerka Sarske oblasti. Radila je tako dobro da ju je Angela Merkel povukla u Berlin. No, tamo Kramp-Karenbauer mora da radi još mnogo prilježnije.

„Kao predsjednica stranke, nije uspjela da postavi akcente tako da stranka jednodušno stane iza nje i da se kritičari utišaju“, kaže bonski politikolog Frank Deker. „Onaj ko bude kandidat Demohrišćana, mora da bude ubjedljiv“.

Loš rejting nije slučajan

Katastrofa nije došla tek tako. Počela je kao favoritkinja Angele Merkel, ali je prebrzo napravila previše grešaka. Iako je poznata po dobroj komunikaciji, na čelu stranke je odjednom djelovala trapavo ili paralisano.

Kada je neposredno pred izbore za Evropski parlament jedan njemački Jutjuber objavio video-snimak na kojem objašnjava zašto ne treba glasati za CDU, ta stranka je požurila da nađe adekvatan odgovor. I nije ga našla. Način na koji je ona reagovala na taj video bio je karakterističan za jednu staromodnu partiju koja nije spremna za budućnost.

Slično je bilo i sa predlogom Anegret Kramp-Karenbauer da se uspostavi međunarodna zona bezbjednosti na Sjeveru Sirije – u intervjuu za DW ona se za to založila, a da se prethodno nije o tome posavjetovala sa kancelarkom.

Politikolog Deker smatra da predsjednica CDU nema dobre savjetnike. Možda je zbog toga i došlo do personalnih promjena u timu te političarke.

Kredibilnost je upropašćena

Nije samo loša komunikacija bila zla kob Anegret Kramp-Karenbauer. Ispostavilo se i da je bilo kratkovido to što nije htela da bude ministarka u vladi, a kao šefica stranke bez ministarske funkcije ona na unutrašnjepolitičkom i spoljnopolitičkom planu važi kao „laka kategorija“. Poslije pola godine, morala je da se koriguje i, kada je Ursula fon der Lajen postala šefica Evropske komisije, Kramp-Karenbauer je postala ministarka odbrane.

„To je bila hitna mjera koja je narušila njen kredibilitet“, kaže Frank Deker. „Javnost je to vidjela kao znak slabosti“. Stvoren je utisak da Kramp-Karenbauer kao predsjednica stranke ne može da reši pitanje vođstva u svoju korist.

Kancelarsko pitanje je otvoreno

Ta slabost prenijela se i na stranku. CDU je na pokrajinskim izborima u Istočnoj Njemačkoj zabilježila loše rezultate i u anketama na saveznom nivou dobija samo 26 do 27 odsto. „Protiv demoskopije se ne može“, kaže Deker. I ako CDU bude tako loše stajala u anketama, prijeti pobuna u stranci, dodaje politikolog. Zbog toga sljedećih mjeseci pitanje kancelarskog kandidata mora biti definitivno riješeno.

To se neće desiti na kongresu stranke (22-23.11. u Lajpcigu). Zbog stalnih kritika, šefica CDU nedavno je poručila svojim takmacima: „Onaj ko hoće da postavi pitanje vođstva, može to da učini na kongresu“. No, stranka pred kongres demonstrira solidarnost. Fridrih Merc, koji je nedavno rekao da vlada radi „užasno loše“, nekoliko dana pred kongres je ublažio stav.

S pobunom na kongresu se, dakle, ne može računati. Moglo bi doći do diskusija, ima tu potencijala za konflikte, na primjer, kod tema kao što su osnovna penzija, ženski kvorum ili prisustvo Huaveja u Njemačkoj. Delegati će odlučivati i o tome hoće li o kandidatu za kancelarsku funkciju biti odlučivano anketiranjem članstva.

„Metoda Merkel“

Kramp-Karenbauerova mora da osvoji poene u Lajpcigu. Ako uspije da popravi rezultate anketa, sljedeće godine bi mogla da bude imenovana za kandidatkinju Demohrišćana za kancelarku. Inače, kako kaže Frank Deker, ostaje samo jedna šansa da CDU preživi sljedeće izbore, i to je „metoda Merkel“.

Politikolog pod tim podrazumijeva situaciju kada je Merkelova 2002. odustala od kandidature i prepustila je političaru CSU Edmundu Štojberu. To joj nije nanijelo štetu. „Najgore za CDU bi bila otvorena borba za prevlast i oni će sigurno preduzeti korake kako bi to bilo spriječeno“, kaže Deker.

Preporučujemo za Vas