PRIZNATI ILI DEMANTOVATI POSTOJANJE PRITISKA IZ VAŠINGTONA

Zelenski u dilemi: Gubljenje Trampove naklonosti ili zatvaranje Bijele kuće ako se tamo useli Bajden

„Vjerujem da se strategija Kijeva sastoji u tome da izbjegne zauzimanje strane“, kaže Volodimir Jermolenko iz medijske organizacije Internews za DW
2260 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Volodimir Zelenski je želio da bude slavan.

Njegov san je ispunjen – doduše drugačije nego što je zamišljao. „Sanjam o svjetskoj slavi producenta i glumca“, rekao je Zelenski u jednom intervjuu početkom oktobra.

A o tome što je postao ključna figura predistražnih radnji koje mogu dovesti do smjene američkog predsjednika Donalda Trampa, Zelenski je rekao: „To nisam želio.“

Pola godine nakon što je uspješni televizijski komičar izabran za predsjednika Ukrajine, Zelenski se – a sa njim i cijela zemlja – nalazi u centru pažnje američke politike i medija širom svijeta.

Uzrok je izvještaj jednog uzbunjivača iz krugova bezbjednosnih službi SAD o telefonskom razgovoru Trampa i Zelenskog krajem jula.

Demokrate u američkom Kongresu optužuju Trampa da je zloupotrijebio vlast jer je preporučio Zelenskom da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena i njegovog sina zbog poslova u Ukrajini.

To je posebno pikantno jer Bajden ima velike šanse da bude protivkandidat Trampu na izborima naredne godine.

Prije telefonskog razgovora je Tramp stopirao vojnu pomoć Ukrajini u visini od nekoliko stotina miliona dolara. Da li je to bio pritisak u stilu: dobićete novac tek ako pokrenete istragu protiv Bajdena? I Tramp i Zelenski to negiraju.

Ukoliko dođe do pokretanja postupka opoziva Trampa, i ukrajinski političari bi mogli da dobiju poziv da svjedoče u Vašingtonu.

Toliku pažnju u Americi ova bivša sovjetska republika nije dobila čak ni tokom aneksije Krima 2014. godine.

Teška dilema za ukrajinskog predsjednika

Paradoksalno, prije pet godina je Ukrajina prizivala pažnju svjetske javnosti dok bi danas najradije da je izbjegne. Zelenski maltene ne daje izjave o nadmetanju Trampa i Demokrata u Vašingtonu.

Za CNN je ove sedmice rekao da je Ukrajina „umorna“ od priče o spornom učešću Bajdenovog sina u privatnom ukrajinskom preduzeću Burisma.

Zelenski je zapravo u teškoj dilemi, kaže Serhij Rudenko, kolumnista DW iz Kijeva. „Ako prizna da je postojao pritisak iz Vašingtona za pokretanje istrage, Zelenski bi izgubio naklonost sadašnjeg predsjednika Trampa“, smatra Rudenko. „Ako to demantuje, mogao bi da zatvoriti vrata Bijele kuće u slučaju da se tamo useli Džo Bajden.“

Slično misli i Volodimir Jermolenko iz medijske organizacije Internews.

„Vjerujem da se strategija Kijeva sastoji u tome da izbjegne zauzimanje strane“, kaže Jermolenko za DW.

Ukrajina, kako kaže, ne može da priušti da izgubi američku podršku jer bi onda praktično bila sama u odnosu prema Rusiji.

No Kijev ipak nije ostao potpuno neutralan. Ukrajinsko Državno tužilaštvo ponovo preispituje slučaj Burisma, saznaje se u Kijevu.

Vašington je u međuvremenu nastavio sa američkom vojnom pomoći i podržaće Kijev i dalje, rekao je američki ministar spoljnih poslova Majkl Pompeo.

No odnosi na diplomatskom nivou su poremećeni. Dvije zemlje mjesecima nemaju redovne ambasadore u glavnim gradovima.

Stoga je malo vjerovatno da će SAD, kako bi Zelenski želio, učestvovati u pregovorima sa Rusijom o pitanju istoka Ukrajine.

Takođe je upitno da li će Zelenski prihvatiti Trampov poziv da dođe u Bijelu kuću, posebno jer predsjedniku Trampu prijeti impičment.