PREDSTAVLJANJE PREDIZBORNOG MANIFESTA

Džonson: Konzervativci će jedini okončati proces Bregzita

Džonson je više vremena posvetio lideru laburista Džeremiju Korbinu nego iznošenju detalja o planovima navedenim u manifestu
581 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas u Telfordu, na predstavljanju predizbornog manifesta njegove Konzervativne stranke, da je ona jedini učesnik predstojećih parlamentarnih izbora koji će okonati proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzit).

"Za razliku od svih drugih partija, učesnica na ovim izborima, mi ćemo da sprovedemo Bregzit", rekao je Džonson pristalicama, mašući manifestom.

On je kazao da bi protivničke stranke - Laburistička partija, Liberalne demokrate i druge, donijele jedino dodatno odlaganje Bregzita i da bi na kraju izdale volju birača izraženu na referendumu o Bregzitu 2016. godine.

Džonson je više vremena posvetio lideru laburista Džeremiju Korbinu nego iznošenju detalja o planovima navedenim u manifestu, ismijavajući njegov stav da će biti neutralan ako sljedeće godine bude održan drugi referendum o Bregzitu.

Boris Džonson
Boris Džonson(Foto: Reuters)

Konzervativci u manifestu obećavaju da će prije 25. decembra staviti na glasanje u parlamentu sporazum o Bregitu koji je Džonson postigao s EU, čije je usvajanje vjerovatno ako konzervativci osvoje većinu na izborima 12. decembra.

Međutim, ako ne osvoje apsolutnu većinu na izborima, Džonsonu će biti znatno teže da ispuni više puta ponovljeno obećanje o sprovoenju Bregzita, pošto druge stranke žele ili da uspore izlazak iz EU ili da odustanu od tog procesa.

Boris Džonson
Boris Džonson(Foto: Reuters)

Britanci će 12. decembra birati svih 650 poslanika donjeg doma parlamenta, pošto se Džonson odlučio za izbore više od dvije godine prije vremena, sa namerom da osvoji apsolutnu većinu, koja bi mu omogućila da sporazum o Bregzitu bude usvojen prije 31. januara, kada ističe rok za izlazak zemlje iz EU.