UKRAJINSKOM REDITELJU URUČENA "NAGRADA SAHAROV"

Sencov: Rusija želi da Ukrajina pred njom kleči, ne vjerujte Putinu

"Rusija je jedna laž, Rusi ne žele mir u Donbasu (na istoku Ukrajine), oni ne žele mir u Ukrajini, žele da klečimo, žele da vode evropsku politiku sa svojim metodama, a mi to ne možemo da dozvolimo", rekao je ukrajinski reditelj poslanicima u EP
2169 pregleda 5 komentar(a)
Sencov, Foto: BETA/AP
Sencov, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 26.11.2019. 14:25h

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov koga su ruske vlasti oslobodile u septembru, upozorio je danas Evropu da Rusija želi da pred njom Ukrajina "kleči".

Sencov je u govoru Evropskom parlamentu u Strazburu rekao da Evropa ne bi trebalo da popusti pred pokušajima ruskog predsjednika Vladimira Putina da smiri tenzije: "Ja ne vjerujem Putinu i vas pozivam da mu takođe ne vjerujete", rekao je Sencov.

Sencovu je danas uručena "Nagrada Saharov", za ljudska prava, koju mu je Evropski parlament dodijelio 2018. godine dok je bio u zatvoru u Rusiji.

"Rusija je jedna laž, Rusi ne žele mir u Donbasu (na istoku Ukrajine), oni ne žele mir u Ukrajini, žele da klečimo, žele da vode evropsku politiku sa svojim metodama, a mi to ne možemo da dozvolimo", rekao je ukrajinski reditelj poslanicima u EP.

Putin je hvalio novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s kojim će se sastati 9. decembra u Parizu u sklopu skupa o rješavanju konflikta na istoku Ukrajine na kojem će učestvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

U okviru razmjene zatvorenika Rusije i Ukrajine, Sencov je početkom septembra oslobođen poslije pet godina u ruskom zatvoru.

Taj reditelj porijeklom s Krima uhapšen je 2014. godine u svojoj kući poslije protesta protiv ruskog pripajanja tog poluostrva. Osuđen je na 20 godina zatvora u arktičkom dijelu Rusije jer je navodno pripremao "terorističke napade".

Uslijedila je međunarodna mobilizacija za njegovo oslobađanje, u kojoj su učestvovale istaknute ličnosti filma.

Preporučujemo za Vas