Ostavke visokih zvaničnika vlade na Malti

Premijer Muskat je rekao da bi dao ostavku da je na bilo koji način povezan sa ubistvom novinarke
2478 pregleda 1 komentar(a)
Šembri i Mici, Foto: AFP/Reuters
Šembri i Mici, Foto: AFP/Reuters

Šef kabineta premijera Malte i ministar turizma dali su juče ostavke u eskalaciji političkog meteža povodom istrage o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije 2017. godine.

Šef kabineta Kit Šembri je odveden na ispitivanje u vezi sa tim slučajem, a policija je juče ušla na jedan od njegovih posjeda, prenio je „Gardijan“.

Kasnije juče, ministar turizma Konrad Mici objavio ostavku nakon sastanka kabineta. Mici se povukao „u svjetlu političkih, vanrednih i opštih okolnosti u zemlji.“

„Nisam učinio ništa pogrešno sa kriminalne tačke gledišta“, dodao je.

Karuana Galicija je pisala da su Šembri i Mici preuzeli kontrolu nad tajnim panamskim kompanijama odmah nakon stupanja na dužnost. Oni su sve vrijeme odbacivali optužbe.

Opozicioni političari i porodica pokojne novinarke su vršili pritisak na Šembrija da podnese ostavku zbog navodnih finansijskih veza sa biznismenom Jorgenom Fenekom, koji je prošle nedjelje priveden kao bezbjednosno interesantna osoba u istrazi o ubistvu.

U ponedjeljak veče su se pojavili izvještaji da Fenek planira da iznese optužbe protiv Šembrija.

Karuana Galicija je poginula kada je njen automobil eksplodirao blizu njene kuće 16. oktobra 2017. Tri muškarca čekaju suđenje za postavljenje bombe, a policijski izvori su kazali da je prošle nedjelje ostvaren veliki napredak u istrazi o naručiocu.

Navodni posrednik u zavjeri za ubistvo, Melvin Teuma, u ponedjeljak je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije koje je pružio u vezi sa slučajem. Lokalni mediji su objavili da je predao audio snimke.

I Fenek je navodno tražio pomilovanje u zamjenu za informacije. Njemu je u bolnici pružen medicinski tretman nakon dramatičnog hapšenja na jahti, kojom je planirao da napusti Maltu.

„Ono što se dešava sada, i što se dešavalo prošle nedjelje je operacija koja nadamo se rješava ubistvo Dafne Karuane Galicije, izjavio je juče premijer Džozef Muskat za agenciju Rojters. „Što god ljudi pričaju, u ovoj zemlji nema nekažnjivosti.“

Muskat je Šembrijev bliski prijatelj i stalno je odbijao pozive da ga smijeni otkad su se pojavili navodi o korupciji prije nekoliko godina.

Na pitanje da li će razmisliti o svojoj poziciji, Muskat je rekao: „Uvijek sam govorio da ne namjeravam da se ponovo kandidujem. Ne namjeravam da služim više od dva mandata. Moja uloga sada je da osiguram da ovaj turbulentni period prebrodimo na najbolji mogući način. Kada se zatvori ovo poglavlje, privođenjem pravdi osobe ili osoba u ovom slučaju, dobro ću razmisliti.“

Kako je prenio „Gardijan“, Muskat je dodao da bi „definitivno“ dao ostavku da postoji bilo kakva veza između njega i ubistva.

Ministar ekonomije Kristijan Kardona je takođe rekao da se suspenduje sa pozicije u vladi dok traje istraga“. Policija je kratko ispitala Kardonu u subotu u vezi sa ubistvom, koje je uzdrmalo Maltu.

On je kazao da nema apsolutno nikakvu vezu sa slučajem Karuana Galicije, ali da je osjećao dužnost da preduzme korak u nacionalnom interesu pošto je policija tražila dodatna pojašnjenja.

Manfred Veber, lider EPP, grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu, opisao je nedavne događaje kao „veoma zabrinjavajuće“.

„Puno je dodatnih pitanja za premijera Malte“, rekao je i dodao da Muskat mora preuzeti političku odgovornost u vezi sa principima nezavisne istrage i vladavine prava.

Nedugo prije ubistva, Karuana Galicija je dobila ogromnu količinu procurelih podataka od energetske kompanije u Fenekovom suvlasništvu. Njegova firma Elektrogas je od Muskatove vlade dobila koncesiju da gradi elektranu na gas na Malti.

Istrage su pokazale da je Fenek vlasnik tajnovite ofšor kompanije „14 Black“, kojom se bavila Karuana Galicija. Otkriveno je da je „17 Black“ trebalo da isplati novac panamskim kompanijama u vlasništvu Konrada i Micija.

Nije poznato da li su obavljene bilo kakve isplate.

Mici je juče izjavio: „Još jednom želim da jasno kažem da nisam nikako povezan, direktno ili indirektno, sa ‘17 Black’ ili sa Jorgenom Fenekom“.

Bonus video: