Nekoliko hiljada protivnika nezavisne Katalonije na skupu u Barseloni: "Ovdje smo jer nam je svega dosta"

Lokalna policija je navela da je na skupu bilo 15.000 ljudi, dok su organizatori naveli da ih je bilo između 175.000 i 200.000. Demonstranti traže da Tabarnija bude formiranja u zonama gdje se stanovništvo protivi nezavisnosti Katalonije
1 komentar(a)
Barselona, protest protivnika nezavisnosti, Foto: Reuters
Barselona, protest protivnika nezavisnosti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 17:39h

Nekoliko hiljada Katalonaca koji se žestoko protive otcjepljenju te pokrajine od Španije, okupilo se danas u Barseloni zahtijevajući formiranje Tabarnije, fiktivnog regiona unutar Katalonije u cilju borbe protiv nezavisnosti tog područja.

Lokalna policija je navela da je na skupu bilo 15.000 ljudi, dok su organizatori naveli da ih je bilo između 175.000 i 200.000. Demonstranti traže da Tabarnija bude formiranja u zonama gdje se stanovništvo protivi nezavisnosti Katalonije.

Okupljeni su nosili zastave Španije kao i ambleme fiktivnog regiona.

"Ovdje smo jer nam je svega dosta. Dosta nam je procedure nezavisnosti koju želi manjina direktno nas gurajući u provaliju", rekli su demonstranti agenciji Frans pres.

Tabarnija je fiktivna zamašna teritorija koja objedinjava oblast Barselone i Taragone, i u suštini pokazuje da je stanovništvo Barselone i većine većih gradova u Kataloniji odbojno prema planu separatista.

Inicijativa o Tabarniji pokrenuta je poslije regionalnih izbora 21. decembra na kojima je najviše glasova osvojila koalicija za nezavisnost Katalonije, čemu se protive oni koji su glasali za ostanak u Španiji i svoju budućnost vide u toj zemlji i u Evropskoj uniji.

Tvorci parodije o Tabarniji su čak osmislili zastavu, himnu, grb i valutu, navodeći da taj region može da traži nezavisnost od Katalonije kako bi ostao u Španiji.

Bonus video: