Klimatska i ekološka situacija vanredna u Evropi

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvana je da u Evropski zeleni sporazum kao cilj uvede smanjenja emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine
1586 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament (EP) usvojio je Rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi i pozvao Evropsku uniju (EU) da se obaveže da do 2025. godine dostigne nultu emisiju gasova koji stvaraju efekat ”staklene bašte”.

EP zatražio je od Evropske komisije da osigura da svi relevantni zakonodavni i budžetski predlozi budu usklađeni u cilju limitiranja globalnog zagrijevanja ispod 1,5 stepena.

U odvojenom dokumetu, Parlament je pozvao EU da na konferenciji UN predstavi strategiju za postizanja klimatske neutralnosti, ”što je prije moguće, a najkasnije do 2050. godine”.

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvana je da u Evropski zeleni sporazum kao cilj uvede smanjenja emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine.

U EP traže više finansijske podrške za borbu protiv klimatskih promjena odnosno da zemlje EU ”najmanje udvostruče” svoj doprinos međunarodnom fondu za ”zelenu klimu”, prenosi Tanjug.

Ocjenjuje se da obećanja razvijenih zemalja u cilju borbe protiv klimatskih promjena ne ispunjavaju zajednički cilj od 100 milijardi USD na godišnjem nivou od 2020. godine.

Evropski parlamentarci pozvali su sve zemlje EU da ukinu sve direktne i indirektne subvencije za fosilna goriva do 2020. godine.

Dodaje se da je Evropska komisija već predložila cilj nulte emisije do 2050. godine, ali Evropski savjet to još nije odobrio jer se protive Poljska, Mađarska i Češka.

Bonus video: