FRANCUSKI PREDSJEDNIK OPISAO ALIJANSU KAO "KLINIČKI MRTVU"

Makron ostaje pri komentarima o NATO-u: Poziv na buđenje je bio neophodan

„U potpunosti stojim iza potezanja tih nejasnoća jer vjerujem da je bilo neodgovorno da nastavimo raspravu o finansijskim i tehničkim stvarima imajući u vidu izazove sa kojim smo trenutno suočeni,“ rekao je francuski lider
1098 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg sa Makronom, Foto: AP
Stoltenberg sa Makronom, Foto: AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas rekao da stoji iza komentara koje je dao prije tri nedjelje, kada je opisao NATO kao „klinički mrtav“.

On je kazao da je članicama Alijanse bio potreban „poziv na buđenje“ jer više ne sarađuju povodom niza ključnih pitanja.

Makron je u intervjuu 7. novembra za britanski „Ekonomist“ istakao ono što smatra slabljenjem posvećenosti Sjedinjenih Država transatlantskom savezu.

Saveznici su tada izrazili neslaganje sa njegovom procjenom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je Makron „upotrijebio drastične riječi“ i da ona smatra da takve procjene nisu neophodne.

Makron se zalaže da jačanje vojne saradnje između evropskih država.

On je takođe kritikovao neuspjeh NATO da odgovori na ofanzivu u Turskoj na sjeveru Sirije.

Makron je danas govorio na  konferenciji za novinare sa generalnim sekreratom NATO Jensom Stoltenbergom, nedjelju prije samita lidera u Britaniji 4. decembra, na 70. godišnjicu Alijanse.

„U potpunosti stojim iza potezanja tih nejasnoća jer vjerujem da je bilo neodgovorno da nastavimo raspravu o finansijskim i tehničkim stvarima imajući u vidu izazove sa kojim smo trenutno suočeni,“ rekao je francuski lider.

„Poziv na buđenje je bio neophodan. Drago mi je što je upućen, drago mi je što sad svi smatraju da bi prije trebalo da razgovaramo o našim strateškim ciljevima.“

Makron je istakao da NATO mora razjasniti protiv koga ili čega se bori Alijansa, dodavši da se ne slaže da su Rusija ili Kina neprijatelji.

„Želim raspravu između saveznika o konkretnoj posvećenosti borbi protiv terorizma u Sahelu i na Bliskom istoku,“ kazao je.

U vezi sa Turskom, Makron je reka da Ankara ne može očekivati solidarnost NATO saveznika ako je ofanzivu u Siriji izvela kao svršen čin.

U intervjuu za „Ekonomist“, Makron je rekao da evropske članice moraju „ponovo procijeniti realnost šta NATO predstavlja u svjetlu posvećenosti SAD.“

Francuski lider je pozvao Evropu da počne da razmišlja o sebi kao o „geopolitičkoj sili“ kako bi osiguala da iu dalje ima kontrolu nad svojom sudbinom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je danas odbacio Makronovu kritike na račun ofanzive protiv kurdske milicije YPG i optužio francuskog lidera da sponzoriše terorizam.

„On je već sponzor te terorističke organizacije i stalno ih ugošćava u Jelisejskoj palati,“ rekao je Čavušoglu novinarima u parlamentu. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom, a ofanzivu na sjeveroistok Sirije je pokrenula 9. oktobra.

Makron se prošlog mjeseca sastao sa portparolkom Sirijskim demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima, kako bi izrazio solidarnost Francuske sa njima u borbi protiv Islamske dražve u Siriji. YPG čini veliki dio SDF.

Čavušoglu je dodao: „Makron ne može biti lider Evrope ako se ovako koleba. Trenutno postoji praznina u Evropi, on pokušava da bude njen lider.“

Misli da je napravio uslugu Alijansi

BBC ocjenjuje da Makron nije neko ko uzmiče i on insistira da su njegove kritike na račun NATO imale uticaja.

Njegov „poziv na buđenje“ je bio potreban kako bi predstali da pričaju samo o novcu i da bi se okrenuli ključnim pitanjima poput svrhe i ciljeva organizacije. Njegov stav je da je tim komentarima učinio uslugu NATO-u, kaže analitičar BBC-ja Džonatan Markus. Makronova osuda jednostranog donošenja odluka nekih vlada - aluzija na ishitreno povlačenje SAD sa sjevera Sirije i vojnu operaciju Turske - znači da bi samit NATO sljedeće nedjelje trebalo da bude interesantan, navodi Markus.