Nakon što su Rusi "zavrnuli" gas, Ukrajinci se griju iz Evrope

Ukrajinske vlasti u petak su zatražile od stanovnika da smanje grejanje, da škole budu zatvorene i da fabrike rade smanjenim kapacitetom poslije odluke ruskog giganta Gasproma da prekine isporuke gasa Ukrajini, čime je pokrenut ko zna koji po redu gasni rat dvije susjedne zemlje
55 pregleda 2 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 16:07h

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su rešile pitanje nestašice gasa u zemlji poslije odbijanja Rusije da nastavi isporuke, što je situacija koja je zabrinula Evropljane u jeku hladnog talasa.

"Imamo jasno povećanje isporuka gasa iz Evropske unije iz Poljske, Slovačke i Mađarske", napisao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na svom Tviter nalogu i dodao da je "nestašica potpuno nadoknađena".

On je rekao da Ukrajina sada ima "dovoljno gasa u svojim skladištima" uz sopstvenu proizvodnju i uvoz.

Ukrajinske vlasti u petak su zatražile od stanovnika da smanje grejanje, da škole budu zatvorene i da fabrike rade smanjenim kapacitetom poslije odluke ruskog giganta Gasproma da prekine isporuke gasa Ukrajini, čime je pokrenut ko zna koji po redu gasni rat dvije susjedne zemlje.

Gasprom je ovo odlučio poslije presude arbitražnog suda u Stokholmu u kome se nalaže ruskoj gasnoj grupi da plati 2,56 milijardi dolara ukrajinskom gasnom operateru Naftogasu.

Ruski Gasprom je poslije izgubljenog spora sa ukrajinskim Naftogasom u Stokholmu odlučio da započne proceduru poništavanja ugovora sa Naftogasom o isporukama i tranzitu gasa za Evropu.

Bonus video: