BRITANSKI PREMIJER ZA OŠTRIJE MJERE

Džonson traži najmanje 14 godina zatvora za teroriste

"Te jednostavne izmjene u skladu sa onim što govorim od kad sam postao premijer spriječile bi ovaj napad", ocjenio je Džonson koji je došao na čelo vlade u julu
548 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da želi da se uvede minimalna kazna od 14 godina za terorističke prestupe, poslije napada nožem u Londonu u kome je ubijeno dvoje ljudi a koji je izveo osuđenik za terorizam pušten na uslovnu slobodu.

Grupa islamska država preuzela je odgovornost za taj napad koji je sproveo 28-godišnji Britanac Usmah Kan, koji je 2012. osuđen za terorističke prestupe i prema automatskoj proceduri pušten na uslovnu slobodu šest godina kasnije.

"Taj sistem mora da se prekine, ponavljam, mora da stane", rekao je Džonson koji je u sred izborne kampanje za prijevremene izbore 12. decembra.

"Za svaki teroristički i ekstremistički prestup presuda koju je izrekao sudija mora da bude do kraja ispunjena, svaki taj kriminalac treba da odleži svaki dan svog zatvora bez izuzetka", rekao je vođa britanskih konzervativaca, prenose britanski mediji.

On je rekao da ukoliko je neko osuđen za težak teroristički prestup, kazna zatvora treba da bude minimum 14 godina, a da neki ne bi trebalo nikad da izađu.

"Te jednostavne izmjene u skladu sa onim što govorim od kad sam postao premijer spriječile bi ovaj napad", ocjenio je Džonson koji je došao na čelo vlade u julu.

Kan je bio osuđen na kaznu zatvora neodređenog trajanja 2012. sa minimumom od osam godina, a u žalbenom postupku to je 2013. smanjeno na 16 godina zatvora. On je osuđen zbog pripadnosti grupi koja je namjeravala da izvede bombaški napad na Londonsku berzu i da formira kamp za terorističku obuku u Pakistanu.

Kan je počeo svoj napad na konferenciji za rehabilitaciju zatvorenika u organizaciji Univerziteta Kembridž kojoj je prisustvovao u zgradi nedaleko od Londonskog mosta.

Preporučujemo za Vas