Ruski opozicionar Udalcov koji u zatvoru štrajkuje glađu i žeđu prebačen u bolnicu

Udalcov, koji je osuđen jer je spalio portrete ruskih lidera na protestu zbog pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju, "prebačen je u bolnicu zbog zdravstvenih problema", rekao je aktivista za ljudska prava Ivan Melnikov
72 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Udalcov, Foto: Screenshot (RT)
Sergej Udalcov, Foto: Screenshot (RT)
Ažurirano: 19.08.2018. 14:38h

Lider ruske radikalne ljevice, opozicionar Sergej Udalcov, koji štrajkuje glađu i žeđu nakon što je dobio zatvorsku kaznu od 30 dana, prebačen je danas u bolnicu, javila je ruska agencija TASS.

Udalcov, koji je osuđen jer je spalio portrete ruskih lidera na protestu zbog pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju, "prebačen je u bolnicu zbog zdravstvenih problema", rekao je aktivista za ljudska prava Ivan Melnikov.

"Ljekar mu je izmjerio pritisak u našem prisustvu, uzeo uzorak krvi... i odlučio da bude hitno hospitalizovan", rekao je Melnikov, aktivista i član javne komisije za nadgledanje zatvorskih ustanova, koji je mogao da posjeti Udalcova u zatvoru.

Udalcov, koji je već bio u zatvoru od 2012. do 2017. poslije antivladinih protesta, ovog puta je uhapšen i osuđen na 30 dana zatvora.

Opozicionar je ocijenio proizvoljnim postupak koji se vodi protiv njega i poslije izricanja presude započeo je štrajk glađu i žeđu.

Udalcov je učestvovao 28. jula na protestu na kojem je bilo nekoliko desetina hiljada ljudi koji se protive pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju.

Prošle godine je izašao iz zatvora poslije četiri i po godine. Osuđen je tada za organizovanje nereda na protestima 6. maja 2012. uoči inauguracije Vladimira Putina, koji je tada započinjao treći predsjednički mandat.

Bonus video: