PRVI DAN NA DUŽNOSTI

Novi čelnici EU obilježili deceniju Lisabonskog ugovora

U Kući evropske istorije je tako obilježeno 10 godina od stupanja na snagu "Lisabonskog ugovora" koji je izmijenio institucionalnu arhitekturu Unije, posebno formiranjem mjesta predsjednika Evropskog savjeta
520 pregleda 0 komentar(a)
Sa ceremonije, Foto: Beta-AP
Sa ceremonije, Foto: Beta-AP

Novi šefovi Evropske komisije i Evropskog savjeta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel danas su svoj prvi dan na tim dužnostima obeležili svečanošću povodom deset godišnjice stupanja na snagu "Lisabonskog ugovora", temeljnog akta EU

Domaćin svečanosti u Briselu bio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, a došla je i nova predsednica Centralne evropske banke Kristin Lagard.

U Kući evropske istorije je tako obilježeno 10 godina od stupanja na snagu "Lisabonskog ugovora" koji je izmijenio institucionalnu arhitekturu Unije, posebno formiranjem mjesta predsjednika Evropskog savjeta.

"Ovo je dobro mjesto da se ponovo pokrenu evropska gradilišta... činjenica da su ove četiri institucije danas zajedno simbolizuju ovu novu sezonu", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Ursula fon der Lajen obećala je da će se suočiti sa izazovom klimatskih promjena.

"Naša je odgovornost da ostavimo Uniju jaču od one koju smo naslijedili", rekla je Fon der Lajen u prisustvu Davida Sasolija, Kristin Lagard i Šarl Mišela.

Nova Evropska komisija predstaviće 11. decembra predloge za borbu protiv klimatskih promjena na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta, uoči sastanka Evropskog savjeta, rekao je Sasoli.

Fon der Lajen je kao jedan od glavnih prioriteta svog narednog petogodišnjeg mandata navela  usvajanje "novog zelenog dogovora".

Nova predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je rekla da je proteklih deset godina evropski kontinent prošao kroz obnove i duboke promjene, navodeći dužničke krize i klimatske promjene.

Svečanost je završena zvaničnom himnom EU, Betovenovom "Odom radosti".

Međudržavni sporazum "Lisabonski ugovor", nazvan i "Reformski", potpisan je 13. decembra 2007. u Lisabonu. Njime su izmijenjeni i dopunjeni temeljni sporazumi: "Ugovor o stvaranju Evropske ekonomske zajednice" (EEZ) ("Rimski ugovor" iz 1957. godine) i "Ugovor o stvaranju Evropske unije" ("Sporazum iz Mastrihta", iz 1992. godine).

Poslije ratifikacije koja se otegla zbog protivljena Irske, Poljske i Češke uvedenih promjena koje su smatrale nepovoljnim za sebe, "Lisabonski ugovor" je stupio na snagu 1. decembra 2009. godine.

Taj dokument je donet umesto najavljivanog znatno ambicioznijeg i perspektivnijeg "Evropskog ustava" koji je odbačen pošto je odbijen na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. godine, iako je bio prihvaćen u većini ostalih zemalja.

Preporučujemo za Vas