Cilj da Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji

Komisija otvorena da razgovara o reformi proširenja, ali je trenutni proritet otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
452 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cilj nove Evropske komisije (EK) da u svom mandatu što više približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji (EU), kazala je portparolka komesara za proširenje Ana Pisonero.

"Debata o reformi politike proširenja vodi se među zemljma članicama, a EK će iznijeti svoje ideje kada bude pozvana na to", kazala je Pisonero.

Ona je rekla da zemlje članice još nisu zvanično zatražile od EK da izradi svoj predlog o metodologiji procesa pristupanja.

"Dobili smo francuski predlog. To je doprinos debati koja traje među zemljama članicama", navela je Pisonero, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da je Komisija otvorena da razgovara o reformi proširenja, ali da je trenutni proritet otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Dvije zemlje su to zaslužile", navela je Pisonero, koja je na poziciji portparola za proširenje zamijenila Maju Kocijančić.

Ona je kazala da su EK i njena predsednica Ursula fon der Lajen izričite u stavu da Zapadni Balkan ima jasnu EU perspektivu.

Bonus video: