Novi zajam: Alitaliji odobren kredit od 400 miliona eura

Računajući i kamate na prethodne kredite, država je u Alitaliju u prethodne dvije i po godine upumpala najmanje 1,5 milijardi eura
1268 pregleda 0 komentar(a)
Avion Alitalije, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Avion Alitalije, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Italijanska Vlada odobrila je posrnulom avio-prevozniku Alitaliji još jedan kredit, od 400 miliona eura, kako bi nastavio s restrukturiranjem i pronašao kupca.

Vlada je u maju 2017. godine u kompaniju uvela vanrednu upravu, dodijelivši joj ukupno 900 miliona eura državnih kredita koji su u međuvremenu potrošeni, prenosi SEEbiz.

“Novi kredit trebalo bi upravi da omogući prostor da nastavi s restrukturiranjem i pronađe kupca”, saopštili su iz Vlade.

Računajući i kamate na prethodne kredite, država je u Alitaliju u prethodne dvije i po godine upumpala najmanje 1,5 milijardi eura.

Rim je u više navrata određivao rokove potencijalnim kupcima za slanje ponuda za prevoznika, bez rezultata. Posljednji rok je istekao 21. novembra.

Za posrnulu avio-kompaniju do novembra je bio zainteresovan konzorcijum na čelu s državnim željezničkim preduzećem Ferrovie dello Stato (FS) da bi se potom raspao.

O preuzimanju Alitalije pregovarao je i njemački prevoznik Lufthansa. Na kraju su ulaganje uslovili temeljnim restrukturiranjem i ukidanjem radnih mjesta.

Avio-kompanija posljednji put je poslovala s dobiti 2002. godine. U prvoj polovini ove godine kompanija je zabilježila gubitak prije kamata, poreza, amortizacije i depresijacije od 164 miliona EUR, 32,3 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U upravi su veći gubitak pripisali višim cijenama goriva.

Bonus video: