"DODATNO ZBLIŽAVANJE NA RAVNOPRAVNIM OSNOVAMA"

Lukašenko ponovio obećanje: Bjelorusija neće postati dio Rusije

U Bjelorusiji postoji zabrinutost da su razgovori o ekonomiji samo maska za plan Moskve da proguta tu bivšu sovjetsku republiku
1528 pregleda 0 komentar(a)
Lukašenko, Foto: BETA/AP
Lukašenko, Foto: BETA/AP

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas je ponovio obećanje da njegova zemlja neće postati dio Rusije, prije ekonomskih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovog vikenda.

Lukašenko je bjeloruskim poslanicima rekao da neće potpisati bilo koji dokument koji bi štetio interesima Bjelorusije i dodao da će eventualno dodatno zbližavanje s Rusijom biti na ravnopravnim osnovama.

U Bjelorusiji postoji zabrinutost da su razgovori o ekonomiji samo maska za plan Moskve da proguta tu bivšu sovjetsku republiku.

Lukašenko je međutim odbacio takve ideje i rekao da Bjelorusija "nije planirala niti planira da postane dio bilo koje druge države, pa čak ni bratske Rusije".

On je dodao da dvije zemlje neće formirati zajednički parlament.

I ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao da sve veća ekonomska integracija nije prijetnja suverenitetu Bjelorusije i da je i Rusija umanjila svoj suverenitet stupanjem u Evroazijsku ekonomsku uniju.