Tunberg: Uspjela sam da se ušunjam u Madrid, mislim da me niko nije vidio

Tunberg je nenajavljeno posjetila mjesto gde se održava konferencija i pridružila se grupi od oko 40 tinejdžera koji su protestovali tražeći pravu akciju protiv klimatskih promjena
1676 pregleda 3 komentar(a)
Tunberg u Madridu, Foto: BETA/AP
Tunberg u Madridu, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 06.12.2019. 18:22h

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg stigla je danas u Madrid da se pridruži hiljadama drugih mladih ljudi u maršu na kome se od svjetskih vođa traži akcija u borbi protiv klimatskih promjena.

Prolazeći kroz brojne kamere i mikrofone na željezničkoj stanici u Madridu švedska tinejdžerka je u Tviter poruci napisala "uspješno sam uspjela da se ušunjam u Madrid, mislim da me niko nije vidio. Kako god, super je biti u Španiji".

U Madridu je u toku dvonedjeljna konferencija UN o klimi čiji cilj je usaglašavanje pravila o globalnom tržištu ugljenika i dogovaranje o tome kako nadoknaditi siromašnim zemljama za razaranja uglavnom izazvana štetnim emisijama bogatih zemalja.

Tunberg je kasnije nenajavljeno posjetila mjesto gde se održava konferencija i pridružila se grupi od oko 40 tinejdžera koji su protestovali tražeći pravu akciju protiv klimatskih promjena.

Oni su se držali zu ruke i pjevali "Power to the people" i nosili plakate sa logom pokreta "Petak za budućnost", globalnog klimatskog pokreta koji je Tunberg inspirisala.

Razgovori o klimi vode se u vrijeme kada rastu naučni dokazi o katastrofama koje mogu da budu posljedica daljeg globalnog zagrijavanja.

Tunberg je doputovala vozom iz Lisabona gdje je stigla ranije ove nedjelje ploveći katamaranom preko Atlantskog okeana iz SAD.

Ona je morala to da uradi pošto je iznenada otkazano održavanje konferencije o klimi COP25 u Čileu, zbog nemira u toj zemlji, i prebačeno u Madrid.

Odvojeno danas, savez američkih država, gradova, akademskih institucija i kompanija otvorilo je sopstveno mjesto na UN razgovorima o klimi u nastojanju da pokaže da uprkos odluke savezne administracije da SAD izađu iz Pariskog sporazuma o klimi, mnogi Amerikanci ostaju posvećeni cilju tog ugoovora o suzbijanju globalnog zagrijavanja.

Bonus video: