ŽELE DA SAČUVAJU SJEĆANJE NA 120.000 ŽRTAVA

Poljska želi da kupi nekadašnji nacistički logor Mauthauzen

Poljska vlada, koja obraća mnogo pažnje na istoriju, tvrdi da izgrađeni stanovi i kancelarije koje pokrivaju dio lokaliteta ne odgovaraju njegovoj prirodi
1660 pregleda 0 komentar(a)
Mauthauzen, Foto: Shutterstock
Mauthauzen, Foto: Shutterstock

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da njegova vlada želi da od Austrije otkupi lokaciju nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Mauthauzen, gdje su tokom Drugog svjetskog rata ubijene desetine hiljada Poljaka.

Moravjecki je rekao da je cilj da se sačuva sjećanje na oko 120.000 žrtava logora, među kojima je bilo mnogo poljskih intelektualaca.

Logor Mauthauzen je otvoren 1938. i bio je prvi koji su nacisti otvorili u okupiranoj zemlji. Do trenutka kada su saveznički vojnici 1945. stigli do njega, kroz logor je prošlo 335.000 zatvorenika. Uslovi života u logoru su bili takvi da su dovodili do masovnih umiranja.

Među onima zatočenim u njemu bili su protivnici nacizma, komunisti, homoseksualci, poljski intelektualci, Španci, sovjetski ratni zarobljenici i drugi.

Poljska vlada, koja obraća mnogo pažnje na istoriju, tvrdi da izgrađeni stanovi i kancelarije koje pokrivaju dio lokaliteta ne odgovaraju njegovoj prirodi.

Varšava je ponudila Austriji da otkupi lokalitet da bi ga očuvala za budućnost, rekao je premijer Moravjecki iako nije objasnio kako bi eventualna kupovina bila izvedena.

"Ne možemo dozvoliti da lokacija nekadašnjeg logora za istrebljenje bude pretvorena u nešto što nije vrijedno obilježavanja", rekao je poljski premijer.

Moravjecki je to rekao u Aušvicu, najvećem nacističkom logoru smrti, tokom prve posjete njemačke kancelarke Angele Merkel tom lokalitetu.

Njemci su izgradili Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj 1940. godine i do 1945. tu ubili oko 1,1 miliona ljudi, najvećim dijelom Jevreja.

Preporučujemo za Vas