RAZGOVARALI I O NHS, BEZBJEDNOSTI I SJEVERNOJ IRSKOJ

Džonson i Korbin, posljednja debata pred izbore: Sukob oko Bregzita, lider Laburista iznio povjerljiv vladin dokument...

Ocjena gledalaca poslije debate bila je da je Džonson bio ubjedljiviji
962 pregleda 0 komentar(a)
Korbin i Džonson, Foto: BETA/AP
Korbin i Džonson, Foto: BETA/AP

Britanski premijer i šef Konzervativaca Boris Džonson i vođa Laburista Džeremi Korbin sukobili su se oko Bregzita u posljednjoj televiziskoj debati uoči izbora u četvrtak, 12. decembra.

Tokom debate na Bi-Bi-Siju (BBC) koja je prenošena uživo, Korbin je u petak uveče rekao da će Laburisti okončati Bregzit tako što će dogovoriti novi sporazum koji će biti ponovo podnijet javnosti na izjašnjavanje na referendumu, uz opciju za ostanak u EU.

Džonson je rekao da je on izdejstvovao "divan sporazum" i da će ga koristiti da izvede Veliku Britaniju iz EU 31. januara.

Među drugim temama o kojima su razgovarali su nacionalna zdravstvena služba (NHS), bezbjednost i Sjeverna Irska.

Ocjena gledalaca poslije debate bila je da je Džonson bio ubjedljiviji.

Boris Džonson ostaje na vrhu anketa, sa oko deset procentnih poena prednosti za prijevremene izbore od 12. decembra, sazvane da se zemlja izvuče iz političkog zastoja koji je uslijedio poslije referenduma o Bregzitu 2016. godine.

On ipak ostaje vođa koji dijeli zemlju i dalje podijeljenu oko Bregzita.

Naspram njega Korbin nastavlja vrlo ljevičarsku kampanju, obećavajući nacionalizacije i investicije u javne službe, da bi se okrenula strana deceniji štednje pod konzervativcima.

Korbin je juče iznio povjerljiv vladin dokument koji prema njemu dokazuje da premijer krije od Britanaca prave ekonomske implikacije sporazuma o razlazu sa EU. 

Taj izvještaj dokazuje da će biti "štetne" carinske kontrole između Sjeverne Irske i Velike Britanije poslije Bregzita, suprotno onome što tvrdi Boris Džonson. 

Džonson tvrdi da neće biti granice između dvije teritorije podijeljene Irskim morem.

Džonson je odbacio ove Korbinove tvrdnje kao "apsurdne" i rekao da sporazum koji je on postigao ne predviđa kontrole za robu.

Za Džonsona je sprovođenje Bregzita u središtu njegove kampanje. 

Ukoliko pobijedi on će taj sporazum podnijeti Parlamentu na glasanje da bi Britanija mogla da izađe iz EU 31. januara, što je najnoviji rok poslije tri odlaganja.

Korbin, koji je jako kritikovan zbog neodlučnosti oko Bregzita je obećao da će ispregovarati novi sporazum sa Briselom i podnijeti ga na odobrenje na referendumu.

Preporučujemo za Vas