SASTOJCI NISU 100 ODSTO ITALIJANSKI

Salvini prijeti bojkotom Nutele zbog turskih lješnika

Salvini voli da javno ističe svoje prehrambene navike u sklopu strategije na društvenim mrežama, a Nutelu je često promovisao na fotografijama hrane na Tviteru i Fejsbuku
2794 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desničarski opozicioni italijanski lider Mateo Salvini zaprijetio je da će bojkotovati Nutelu jer njeni sastojci nisu 100 odsto italijanski.

"Predomislio sam se jer sam saznao da Nutela sadrži lješnike iz Turske, pa bih radije pomagao kompanijama koje koriste italijanske proizvode", rekao je Salvini na jednom skupu.

Salvini voli da javno ističe svoje prehrambene navike u sklopu strategije na društvenim mrežama, a Nutelu je često promovisao na fotografijama hrane na Tviteru i Fejsbuku, podsjeća agencija Hina.

Sebe je u petak opisao kao jednog od najvećih potrošača Nutele i upitao: "Koga je briga za dijetu?".

On je pozvao Ferero i druge italijanske kompanije da "nabavljaju italijanski šećer, lješnike, mlijeko".

Ferero, proizvođač Nutele, najveći je svjetski otkupljivač lješnika, jer italijanski uzgoj tog koštunjavog voća nije dovoljan za proizvodnju krema koji je popularan u cijelom svijetu. Ni svi proizvođači italijanske tjestenine ne koriste italijansku pšenicu jer je Italija ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Ferero je odbio da odgovori na Salvinijeve primjedbe. Na njihovom sajtu piše da lješnike kupuju "većinom u Turskoj i Italiji", ali i u Gruziji, Čileu, Južnoj Africi i Australiji, kao i da promovišu društveno odgovoran i održivi uzgoj, prenosi Hina.

Turska proizvodi 70 odsto količine lješnika u svijetu, a slijedi je Italija s 20 odsto prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Njujork tajms i drugi mediji ranije su objavili da industrija lješnika u Turskoj izrabljuje djecu, većinom sirijske izbjeglice.

Mateo Salvini vodi italijansku desničarsku stranku Liga čiji je moto "Prvo Italijani". Prema ispitivanjima javnog mnjena, Liga vodi sa oko 32 odsto podrške.

Preporučujemo za Vas