Rusija planira uspostaviti protivvazdušnu "kupolu" na Arktiku

Rusija je u septembru razmjestila svoje odbrambene sisteme S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na dalekom sjeveru, a zapovjednik ruske Sjeverne flote izjavio je u ponedjeljak da će sličnih razmještanja biti širom regionashutter
959 pregleda 0 komentar(a)
Arktik: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Arktik: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Rusija planira naoružavanjem arktičkih divizija Sjeverne flote sistemom S-400 uspostaviti protivvazdušnu 'kupolu' na polarnom području, rekao je u ponedjeljak ruski mornarički zapovjednik.

Rusija jača svoju vojnu prisutnost na Arktiku izgradnjom nove infrastrukture i obnovom svojih luka dok se bori za dominaciju u regiji sa ogromnim neiskorištenim bogatstvom minerala.

Druge zemlje takođe pokušavaju osnažiti svoje prisustvo na Arktiku, što izaziva bojazan od jačanja geopolitičkog rivalstva. Vašington je optužio Rusiju za agresivno ponašanje u polarnoj regiji i rekao je da treba budno pratiti poteze Kine.

Rusija je u septembru razmjestila svoje odbrambene sisteme S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na dalekom sjeveru, a zapovjednik ruske Sjeverne flote izjavio je u ponedjeljak da će sličnih razmještanja biti širom regiona.

"Plan je da sve naše arktičke divizije budu opskrbljene takvim sistemima idućih godina i nad ruskim dijelom Arktika biće uspostavljena protivvazdušna odbrana", rekao je vice admiral Aleksej Moisejev.

"To znači da će Arktik biti zaštićen od bilo koje vrste neprijateljskog vazdušnog napada, bilo to iz aviona, krstarećih ili balističkih raketa", kazao je Moisejev u intervjuu za tv stanicu Zvjezda ruskog minstarstva odbrane.

Bonus video: