Ubjedljiva pobjeda konzervativaca, krah laburista, Stardžon traži referendum o nezavisnosti Škotske

Liberalne demokrate imaće 11 poslanika, sjevernoirska Demokratska unionistička partija osam, ljevičarska stranka irskih republikanaca Šin fejn sedam, a velški nacionalisti (Plaid Cymru) četiri
1997 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Džonson, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona ubjedljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, dok su opozicioni laburisti zabilježili najlošiji rezultat od 1935. godine.

Na osnovu objavljenih rezultata za 649 od 650 izbornih jedinica na jučerašnjim vanrednim izborima za donji dom britanskog parlamenta, konzervativci su osvojili 364 mandata, 78 više od svih drugih stranaka zajedno.

To je njihov četvrti najbolji rezultat od 1935. godine, pošto su u tom periodu osvajali više mandata jedino na izborima 1983. i 1987. godine, kada je stranku vodila Margaret Tačer, i 1959. godine, u vrijeme Harolda Makmilana.

Laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom imaće u novom sazivu parlamenta 203 mandata, najmanje od izbora 1935. godine.

Džeremi Korbin
Korbin(Foto: BETA/AP)

Na prethodnim izborima, takođe vanrednim, održanim u junu 2017. godine, konzervativci su osvojili 317 mandata, a laburisti 262.

Odličan rezultat zabilježila je Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Stardžon koja će imati 48 poslanika, 13 više nego do sada.

Liberalne demokrate imaće 11 poslanika, sjevernoirska Demokratska unionistička partija osam, ljevičarska stranka irskih republikanaca Šin fejn sedam, a velški nacionalisti (Plaid Cymru) četiri.

U parlament je ušla i Socijaldemokratska i radnička partija koja će imati dva poslanika, kao i Zeleni i sjevernoirska stranka Alijansa koji će imati po jednog člana parlamenta.

Nedavno formirana Stranka za Bregzit Najdžela Faraža ostaće van parlamenta pošto nije uspjela da pobijedi ni u jednoj od 650 izbornih jedinica.

Njeni kandidati nisu učestvovali u više od 300 izbornih jedinica koje se smatraju uporištem konzervativaca, radi izbjegavanja rasipanja glasova pristalica Bregzita.

Džonson je poslije ubjedljive pobjede obećao da će njegova vlada sprovesti Bregzit u predviđenom roku, do 31. januara.

Poslije najlošijeg rezultata laburista u posljednje 84 godine, Korbin je najavio da neće voditi stranku na narednim izborima, ali nije naveo kada će podnijeti ostavku, rekavši da će ostati na čelu partije dok ona ne razmotri izborne rezultate i buduću politiku.

Liderka SNP Stardžon zatražila je od Džonsona da omogući Škotskoj da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije.

Nikola Stardžon
Stardžon(Foto: BETA/AP)

Ostavku je danas podnijela predsjednica Liberalnih demokrata Džo Svinson, pošto je izgubila poslaničko mjesto porazom u svojoj izbornoj jedinici od kandidatkinje Škotske nacionalne partije.

Bonus video: