skup antipopulističkog pokreta

"Sardine" ispunile trg u Rimu: Ima li Salvini razloga za brigu

Pokret "6.000 sardina" nastao je prije mjesec dana u Bolonji i fokusiran je na "inkluzivnu" socijalnu politiku i mjere koje su naklonjene migracijama i zaštiti životne sredine
1854 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: AP
Sa protesta, Foto: AP

Više desetina hiljada pristalica italijanskog antipopulističkog pokreta "6.000 sardina" okupilo se u Rimu na svom prvom nacionalnom mitingu kako bi poručili da su razočarani tradicionalnom politikom.

Pokret "6.000 sardina" nastao je prije mjesec dana u Bolonji i fokusiran je na "inkluzivnu" socijalnu politiku i mjere koje su naklonjene migracijama i zaštiti životne sredine, piše AP.

Osnivači ovog pokreta, koji privlači sve veći broj pristalica, navode da nemaju ambicije da postanu politička partija, ali "Sardine" su postale ozbiljan protivnik desničarskog lidera Lige za Sjever, Matea Salvinija.

"Mi smo ispunili trg. Misija postignuta", poručio je pristalicama jedan od osnivača pokreta Matija Santori.

sardine
Sa protesta(Foto: AP)

Demonstranti su držali transparente u obliku sardina i pjevali tradicionalnu antifašističku pjesmu "Bela ćao".

"Sardine "žele da osujete uspon na vlast Salvinijeve Lige, prvo u Emilija-Romanji, gdje su za januar zakazani izbori, a zatim i dalje.

U anketama u novembru, 40 odsto građana Italije prepoznalo je pokret "6.000 sardina" kao najveću prijetnju za  Salvinija.

Italijanski desničarski lider je odbacio ideje pokreta. Na Tviteru je napisao da on više voli mačke zbog toga što one "jedu sardine kada su gladne".

Preporučujemo za Vas