Svijetu važnija nafta nego djeca

Erdogan, u čijoj državi je smješteno 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, najveća izbjeglička populacija u svijetu, rekao je da bi više od 600.000 izbjeglica trebalo da se dobrovoljno pridruži njima od oko 371.000 koji su već u „mirovnoj zoni“ na sjeveru Sirije, iz koje je Turska istjerala kurdsku miliciju
1683 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan juče u Ženevi, Foto: Salvatore Di Nolfi/AP
Erdogan juče u Ženevi, Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

Predsjednik Turske Tajip Erdogan pozvao je juče svjetske sile da joj pomognu da uskoro preseli milion sirijskih izbjeglica, optuživši vlade da mnogo brže djeluju da bi zaštitile sirijska nafta polja nego njenu djecu, prenio je Rojters.

Erdogan, u čijoj državi je smješteno 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, najveća izbjeglička populacija u svijetu, rekao je da bi više od 600.000 izbjeglica trebalo da se dobrovoljno pridruži njima od oko 371.000 koji su već u „mirovnoj zoni“ na sjeveru Sirije, iz koje je Turska istjerala kurdsku miliciju.

„Mislim da preseljenje može lako dostići milion za kratak period“, rekao je Erdogan na Globalnom forumu o izbjeglicama u Ženevi.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice, izrazio je sumnju u taj plan.

On je rekao da je Turska daleko ispred u smislu prijema izbjeglica, ali da je pogrešno preseljavati arapske izbjeglice u oblasti gdje su ranije živjeli Kurdi.

„Nadam se da se to neće desiti, zaista. To ne bi trebalo da se desi“, rekao je Egeland za Rojters.

Turska je saopštila da očekuje da sirijski Kurdi koji su izbjegli u Tursku, kojih ima oko 300.000, budu prvi koji će se vratiti u oblast između pograničnih gradova Ras a Ain i Tel Abjad.

Filipo Grandi, visoki komesar UN za izbjeglice, rekao je da povratak mora biti na dobrovoljnoj osnovi i pozvao sirijske vlasti da im omoguće prisustvo u oblastima gdje se ljudi vraćaju.

Erdogan je rekao da je Turska potrošila više od 40 milijardi dolara za izbjeglice i kritikovao Evropsku uniju, koja je obećala skoro šest milijardi eura, da nije poslala ni polovinu te sume.

Evropska komisija je saopštila da je posvećena realizovanju te pomoći.

„Nažalost, napori koji su uloženi u zaštitu naftnih polja, izostali su kada je u pitanju zaštita i bezbjednost djece u Siriji“, rekao je Erdogan. Rojters navodi da je to uvijena kritika na račun SAD, koje su požurile da zaštite nafta polja Sirije nakon povlačenja Islamske države.

Bonus video: