"BEZ SPORAZUMA PONOVO PRED PONOROM"

Fon der Lajen: Razlaz bez sporazuma štetniji za London nego za EU

Britanci treba da napuste EU 31. januara 2010. godine, kada počinje "prelazni period", predvidjen da bi se izbegao nagli prekid veza, tokom kojeg Britanija i EU treba da pregovorima utvrde svoj budući odnos
491 pregleda 1 komentar(a)
fon der Lajen, Foto: Francisco Seco/AP, Francisco Seco/AP
fon der Lajen, Foto: Francisco Seco/AP, Francisco Seco/AP

Izostajanje sporazuma Evropske unije i Londona o budućim odnosima bi više škodilo Velikoj Britaniji nego EU, ocijenila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ako ne budemo mogli da postignemo sporazum do kraja 2020, bićemo ponovo pred ponorom. To bi jasno naškodilo našim interesima. Međutim to bi više uticalo na Veliku Britaniju nego na nas", rekla je fon der Lajen europoslanicima u Strazburu.

U tom slučaju bi EU i dalje imala jedinstveno tržište i sporazume s partnerima, za razliku od Velike Britanije, rekla je fon der Lajen.

Britanci treba da napuste EU 31. januara 2010. godine, kada počinje "prelazni period", predvidjen da bi se izbegao nagli prekid veza, tokom kojeg Britanija i EU treba da pregovorima utvrde svoj budući odnos.

"Prelazni period", tokom kojeg će se i dalje primjenjivati propisi EU, završava se 31. decembra 2020. godine.

Da bi se taj period produžio, London treba da uloži zahtjev prije 1. jula 2020, međutim britanski premijer Boris Džonson, ponovo izabran prošle nedjelje sa ubjedljivom većinom, potvrdio je da želi da zakonom zabrani mogućnost produženja "prelaznog perioda".

To onda ostavlja pregovaračima 11 mjeseci da se dogovore o budućim odnosima, posebno o trgovinskim.

"Kalendar pred nama je izuzetno ambiciozan", rekla je fon der Lajen i dodala da će se pregovori organizovati tako da se postigne najbolje što je moguće u tom kratkom roku.

Ona je rekla da se nada da će buduće partnerstvo s Londonom "biti bez presedana".

"To nije kraj priče. To je početak novih odnosa između susjeda i želim da postanemo dobri susjedi sa našim prijateljima iz Velike Britanije", rekla je ona.

Boris Džonson je rekao da želi da sa EU sklopi sporazum o slobodnoj trgovini sličan onom koji su sklopili EU i Kanada, rekao je njegov portparol. On takođe želi ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD.