Moskva: SAD neće zaustaviti Sjeverni tok 2

Skoro dovršeni projekat, koji predvodi ruska državna energetska kompanija Gasprom, udvostručio bi potrošnju ruskog gasa u Njemačkoj i Moskvi donio milijarde eura
2622 pregleda 0 komentar(a)
Projekat Sjeverni tok 2 vrijedan je 9,5 milijardi eura, Foto: Russiabusinesstoday.com
Projekat Sjeverni tok 2 vrijedan je 9,5 milijardi eura, Foto: Russiabusinesstoday.com

Rusija je juče kritikovala američke sankcije zbog gigantskog gasovoda za Njemačku kao nezakonite i kao primjer „nepravedne konkurencije”. Na meti sankcija, koje treba da odobri predsjednik SAD Donald Tramp, su kompanije koje učestvuju u tom projektu.

SAD pripremaju sankcije kako bi zadržale „vještačku dominaciju na evropskim tržištima” i primorale članice EU da kupuju više američkog gasa nego ruskog, kazao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegovi komentari su uslijedili pošto su američki poslanici ubjedljivom većinom glasali za paket sankcija protiv kompanija i menadžera uključenih u izgradnju Sjevernog toka 2, gasovoda vrijednog 9,5 milijardi dolara između Rusije i Njemačke.

Skoro dovršeni projekat, koji predvodi ruska državna energetska kompanija Gasprom, udvostručio bi potrošnju ruskog gasa u Njemačkoj i Moskvi donio milijarde eura. Takođe bi zaobišao nekoliko centralnih i istočnih evropskih država, uključujući Ukrajinu, i na taj način oslabio njihovu pregovaračku poziciju za vrijeme krize gasa i lišio ih novčanih nadoknada za tranzit gasa.

Američke kompanije ne odobravaju ovaj projekat u trenutku kada pokušavaju da na evropskom tržištu prodaju svoj skuplji gas, navodi Dojče vele.

Sankcije, da bi stupile na snagu, treba da potpiše Tramp, a očekuje se da će on to i učiniti.

Peskov je kazao da sankcije neće spriječiti da Sjeverni tok postane funkcionalan. „Očekujemo da ovaj projekt bude završen”, kazao je on.

Peskov je kazao da potez SAD predstavlja „kršenje međunarodnog prava” i da mu se pored Moskve protive i Berlin i Pariz. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je juče da se protivi amaričkim sankcijama zato što će one uticati i na druge države, ne samo na Rusiju. Merkel je istakla da su u toku pregovori Moskve i Kijeva o novom gasnom ugovoru.

Ti pregovori donekle ulivaju nadu, rekla je Merkel i dodala da bi „bilo veoma nezgodno da Ukrajina izgubi tranzitne provizije” jer se pregovori komplikuju zbog spora oko gasovoda. Očekuje se da gasovod Sjeverni tok 2 počne sa radom 2020. godine.

Bonus video: