Bler se obratio Laburistima: Promijenite se, ili ćete nestati

Bivši britanski premijer Toni Bler kaže da su laburisti ušli u izbore sa strategijom za poraz
2710 pregleda 1 komentar(a)
Rezultat osramotio laburiste: Bler, Foto: Reuters
Rezultat osramotio laburiste: Bler, Foto: Reuters

Bivši britanski premijer Toni Bler, najuspješniji lider Laburističke stranke, pozvao je juče tu partiju da se oporavi od poniženja na izborima tako što će odbaciti „protestni pokret sa odlikama kulta“ koji je stvorio odlazeći lider Džeremi Korbin.

Poraz laburista na izborima prošlog četvrtka je najgori od 1935. i trenutno se vodi bitka za kontrolu između umjerenih članova i Korbinovih saveznika, tvrdokornih ljevičara, piše Rojters. Bler, koji je bio premijer od 1997. do 2007, donio je laburistima tri izborne pobjede i vodio je stranku ka centrističkom programu koji pogoduje biznisu. Izgubio je naklonost u stranci kada je poslao britanske vojnike da pomognu u invaziji američkog predsjednika Džordža V. Buša na Irak.

Korbinove pristalice kažu da je Bler izdao radničku klasu i podrio povjerenje u političare, te da je „blerizam“ uveliko ukaljan, i unutar i izvan Laburističke stranke.

Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona je pobijedila u izbornim jedinicama u oblastima sjeverne i centralne Engleske, u kojima živi radnička klasa, i koje su dugo bile pod kontrolom laburista. Bler je kazao da malo ko sada može osporiti da slijedi još jedna decenija vladavine konzervativaca.

„Ultraljevica je preuzela Laburističku stranku i pretvorila je u protestni pokret sa odlikama kulta, potpuno nesposobnu da bude kredibilna vlada“, rekao je Bler. „Rezultat nas je osramotio“, dodao je i istakao da su laburisti ušli u izbore sa „strategijom za poraz“. Laburisti su osvojili samo 203 mjesta, 59 manje, a procenat glasova je opao za 7,8 procentualnih poena na 32,2 odsto, dok su konzervativci osvojili 365 mjesta, 47 više, tj. 43,6 odsto”. Bler je rekao da se laburisti sada moraju „obnoviti kao ozbiljni, progresivni, nekonzervativni borci za vlast u britanskoj politici, ili odustati od takve ambicije“, te da će u tom slučaju „vremenom biti zamijenjeni“.

Bivši premijer je dodao da je Korbin personalizovao „jednu ideju, brend, kvazirevolucionarnog socijalizma, miješajući ultraljevičarsku ekonomsku politiku sa neprijateljstvom prema zapadnoj spoljnoj politici“ i da je za birače uvredljiva ta njegova „kombinacija pogrešne ideologije i krajnje neposobnosti“, prenio je Rojters.

„Da bismo osvojili vlast, potrebna nam je samodisciplina, ne samozadovoljstvo“, dodao je Bler.

Korbin, koji će se povući u novoj godini, obećavao je radikalni socijalistički program povećanja javne potrošnje, opsežnu nacionalizaciju i oporezivanje bogatih.

Bler je kazao da bi taj „spisak želja“ izazvao haos ako bi bio primijenjen.

„Svaka budala može obećati sve besplatno, ali se ljudi nisu dali zavarati. Oni znaju da život nije takav“.

Bler je takođe rekao da je Korbinov komplikovani i dvosmisleni stav o izlasku iz EU razočarao i protivnike i pristalice breksita. Uvijek nedorečen povodom članstva u EU, Korbin je biračima obećavao drugi referendum, na kojem bi bio neutralan.

„Išli smo putem gotovo komične neodlučnosti, otuđili obje strane debate“, kazao je Bler.

On je dodao da je odsustvo liderstva u „očigledno najvećem pitanju sa kojim je zemlja suočena“, pojačalo sve ostale sumnje o Korbinu.

Bonus video: