ZATRAŽENO OD NIŽEG SUDA DA RAZMOTRI ODLUKU

Šta znači odluka najvišeg suda EU: Nova pobjeda separatističkih političara iz Katalonije

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon i bivši katalonski ministar zdravlja Toni Komin žalili su se Opštem sudu EU, zatraživši da poništi odluku španskih vlasti o oduzimanju njihovih mandata u EP, uprkos tome što su ih osvojili na majskim izborima
993 pregleda 0 komentar(a)
Pudždemon, Foto: BETA/AP
Pudždemon, Foto: BETA/AP

Evropski sud pravde saopštio je danas da je zatražio od nižeg suda da razmotri svoju odluku kojom je bivšem katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu onemogućeno da preuzme mandat poslanika Evropskog parlamenta (EP).

Takva odluka najvišeg suda EU predstavlja novu pravnu pobjedu separatističkih političara iz španskog regiona Katalonije.

Pudždemon i bivši katalonski ministar zdravlja Toni Komin žalili su se Opštem sudu EU, zatraživši da poništi odluku španskih vlasti o oduzimanju njihovih mandata u EP, uprkos tome što su ih osvojili na majskim izborima.

Opšti sud EU odbio je njihov zahtjev, navodeći da "kandidati nisu zvanično proglašeni kao izabrani" pošto španske vlasti nisu stavile njihova imena na listu poslanika poslatu Evropskom parlamentu.

Međutim, viši, Evropski sud pravde saopštio je danas da je ta odluka poništena i da je predmet vraćen Opštem sudu EU na razmatranje.

I Pudždemon i Komin žive u egzilu u Belgiji, gdje su pobjegli iz Španije 2017. godine kako bi izbjegli hapšenje zbog pokušaja odvajanja Katalonije i referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona koji je vlada u Madridu proglasila nelegalnim.

Španija je izdala naloge za njihovo hapšenje, ali su se oni žalili na tu odluku.

Odluka Evropskog suda pravde uslijedila je dan pošto je taj sud presudio da bivši katalonski potpredsjednik Oriol Žunkeras, koji u Španiji služi zatvorsku kaznu zbog uloge u organizovanju zabranjenog referenduma, imao pravo na poslanički imunitet dok mu je suđeno.

Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, "od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet" da putuju i učestvuju na sjednicama EP.

Preporučujemo za Vas