Lavrov: Rusija će odgovoriti na američke sankcije

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se uvode sankcije kompanijama koje pomažu ruskoj firmi "Gasprom" u završetku izgradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" kojim će se Evropska unija snabdijevati tim energentom. SAD smatraju "Sjeverni tok 2" bezbjednosnim rizikom po Evropu
2243 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP
Lavrov, Foto: Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP, Gregorio Borgia/AP

Gasovodi "Sjeverni tok 2" i "Turski tok" biće pokrenuti uprkos američkima sankcijama, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da Rusija planira da na sankcije odgovori novim mjerama.

"Odgovorićemo na sankcije tako da ne naudimo sebi, ali ćemo definitivno odgovoriti i sigurno ćemo to uzeti u obzir kada budemo gradili naše odnose", rekao je Lavrov u intervjuu za rusku televiziju Prvi kanal.

On je napomenuo da nije vjerovao da bi američki političari otišli tako daleko u donošenju takvih odluka i da mu je teško da razumije situaciju s obzirom na to da poznaje većinu američkih kongresmena i senatora koji su izglasali sankcije, a koji su većinom demokrate.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se uvode sankcije kompanijama koje pomažu ruskoj firmi "Gasprom" u završetku izgradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" kojim će se Evropska unija snabdijevati tim energentom. SAD smatraju "Sjeverni tok 2" bezbjednosnim rizikom po Evropu.

Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da uključi svoju tešku raketu "sarmat" i hipersoničnu raketu "avangard" u novi strateški sporazum o smanjenju naoružanja START, ako on bude produžen, prenosi Tas.

On je dodao da je Rusija spremna da prikaže raketu "sarmat" Sjedinjenim Američkim Državama.

Lavrov je istakao da Moskva i Peking nemaju planove da stvore vojni savez i podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin to više puta ponovio.

Lavrov je, međutim, napomenuo da su Rusija i Kina saveznici u oblasti politike i odbrane međunarodnog prava i policentričnih međunarodnih odnosa.

On je naglasio da Kina koristi ekonomsku moć na međunarodnoj sceni poštujući utvrđena pravila, a ne pokušavajući da ponizi bilo koga ultimatumima.

"Očevi trenutne globalizacije vjerovatno su uvrijeđeni jer su nadigrani pravilima koja su sami ustanovili. Ali, to je život, konkurencija slobodno tržište, pravila donijeta u Bretno Vudsu koja još postoje", zaključio je Lavrov.

Bonus video: