"JA SMA KAO STARI LJUBAVNIK"

Timermansovo ljubavno pismo Velikoj Britaniji: "Boli što si odlučila da odeš, volim te"

"Nikada nećeš prestati da nas nazivaš 'kontinentom'. To ti pomaže da se distanciraš koliko smatraš da ti je potrebno. Ali, to te sprječava da vidiš da nam svima treba malo međusobne distance"
1212 pregleda 0 komentar(a)
Timermans, Foto: AP
Timermans, Foto: AP

Ujedinjeno Kraljevstvo će u Evropskoj uniji "uvijek biti ponovo dobrodošlo", napisao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans u "ljubavnom pismu" objavljenom u četvrtak, mjesec dana uoči Bregzita, zakazanog za 31. januar.

"Iskreno, duboko me je zaboljelo što si odlučila da odeš", napisao je Timermans obraćajući se u pismu Velikoj Britaniji u drugom licu jednine, objavljenom na sajtu britanskog proevropskog dnevnog lista "Gardijan".

Više od tri godine pošto je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU, potpredsjednik Komisije je "još tužan što jedna od članica naše porodice želi da prekine naše veze" poslije 47 godina burnog zajedničkog života.

"Ali istovremeno mi utjehu daje kada pomislim da se porodične veze nikada ne mogu prekinuti. Mi se ne razilazimo i uvijek ćeš biti dobrodošla", piše Frans Timermans.

On piše o sjećanju na svoja prva osjećanja o Velikoj Britaniji dok je u Međunarodnoj školi Sent Džordž, u Rimu, kao dijete učio engleski.

Od tada je prošlo više od 40 godina, piše Timermans i: "Sada te znam. I volim te. Zbog svega što si mi dala. Ja sam kao stari ljubavnik: znam u čemu si jaka i po čemu slaba. Znam da možeš biti velikodušna, ali i škrta. Znam da misliš da si jedinstvena i drugačija od ostalih. Naravno da jesi, na više načina, ali možda manje nego što misliš", napisao je on.

"Nikada nećeš prestati da nas nazivaš 'kontinentom'. To ti pomaže da se distanciraš koliko smatraš da ti je potrebno. Ali, to te sprječava da vidiš da nam svima treba malo međusobne distance. Sve evropske nacije su jedinstvene. Naše razlike su izvor divljenja, iznenađenja, neprijatnosti, nerazumijevanja, ismijavanja, karikatura i da: izvor su i ljubavi", piše Timermans.

Nakon razdvajanja, zakazanog za kraj januara, poslije tri odlaganja, počeće prelazni period koji bi trebalo da omogući uspostavljanje novih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Britanski premijer Boris Džonson je za to da zakonom o sprovođenju Bregzita Ujedinjeno Kraljevstvo odbaci bilo kakvo produženje tog prelaznog perioda, iako se on smatra veoma kratkim za pregovore kakve treba obaviti. 

Kada taj zakon bude ozvaničen, moraće da ga ratifikuje Evropski parlament.

Preporučujemo za Vas