U Francuskoj 25. dan štrajka željeznice i protesta

"CGT želi da dobije medijske poene. Francuzi nisu glupi i svjesni su politizacije radikalne ljevice u tom sindikalnom pokretu", rekao je državni sekretar za saobraćaj
534 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: AP
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: AP

U Francuskoj je danas 25. dan štrajk željeznice i protesta sindikata zbog najavljene reforme penzija, dok su se vlasti i sindikati danas međusobno optuživali za stanje u zemlji.

Državni sekretar za saobraćaj Žan-Batist Džebari danas je u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Le Journal du Dimanche) zatražio od željezničkog operatera SNCF i pariske željeznice RATP da budu "oprezni i odlučno reaguju na zastrašivanja, zlostavljanja, čak i nasilje nad onim predstavnicima željeznice koji su izabrali da nastave da rade".

Džebari je kritikovao sindikat CGT optužujući da "praktikuje sistematski opozicioni sindikalizam za svaku reformu i to blokadom i ponekad zastrašivanjem".

"CGT želi da dobije medijske poene. Francuzi nisu glupi i svjesni su politizacije radikalne ljevice u tom sindikalnom pokretu", rekao je zvaničnik.

Generalni sekretar CGT Filip Martinez sa svoje strane je optužio vladu za stvaranje haosa, ocjenjujući da vlasti idu na kartu jenjavanja protesta.

"U suštini je vlada ta koja stvara haos... Postoji istinsko nezadovoljstvo. Naravno da nije lako 24 dana bez plaćanja. Teško je. Ali je ovo odraz onoga što trpimo" godinama, rekao je Martinez, koji je ponovo odbio predloge za promjenu reforme.

Nastavak dijalog vlasti i sindikata zakazan je za 7. januar.

Bonus video: