Ukrajinski avion prošao tehničku kontrolu dva dana prije nesreće

"Avion je prošao posljednje redovno tehničko održavanje 6. januara 2020.", objavio je UIA na Facebooku
6040 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinski Boing 737 koji se srušio jutros u Iranu, bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je posljednju tehničku kontrolu, saopštila je ukrajinska avio kompanija UIA.

U avionskoj nesreći poginulo je 176 ljudi - 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Avganistanca i troje Britanaca i Njemaca.

"Avion je proizveden 2016. godine, kompanija ga je preuzela direktno iz fabrike. Avion je prošao posljednje redovno tehničko održavanje 6. januara 2020.", objavio je UIA na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila da suspenduje letove do Teherana do daljnjeg.

"To je bio jedan od naših najboljih aviona sa odličnom i jako sigurnom posadom", rekao je predsjednik kompanije, Jevgeni Din.

Avion je poletio iz Teherana u 6.10 sati po lokalnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta kasnije nestao je sa radara, srušivši se nedaleko od grada.

Prema prvim informacijama iranskih vlasti, riječ je o kvar aviona.

Ukrajinska ambasada u Iranu objavilo je takođe da se dogodio "kvar motora zbog tehničkih razloga" i isključila mogućnost terorističkog napada.

Međutim, ubrzo je izdala novo saopštenje u kojem se ne spominje kvar motora i navodi da ranije navedena izjava o uzroku nesreće nije bila službena.

Iranska televizija je prenijela da su pronađene crne kutije iz aviona.

Portparol Boinga rekao je da kompanija prikuplja informacije o padu aviona u Iranu.

Američka kompanija prizemljila je u martu svoju flotu aviona 737 MAX nakon što su se dva aviona tog tipa srušila, a poginulo 346 ljudi.

"Flightradar" je objavio da je UIA sa Boingom 737 obavljao četiri leta dnevno.

UIA je osnovana 1992. godine, a povezuje Ukrajinu sa 38 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Iako se aviokompanija opisuje kao "niskotarifni prevoznik", nije izgubila ni jedan avion u nesrećama ili incidentima poslednjih decenija.

Današnja tragedija u Iranu, bio je prvi pad UIA, čime je oborio relativno dobre bezbjednosne podatke.

Bonus video: