KAPACITET 15,75 MILIJARDI KUBIKA GASA

Turski tok pušten u rad

Turska je obezbijedila poziciju glavnog tranzitnog gasnog čvorišta za cijelu jugoističnu Evropu. Imaju dva gasovoda za dotok ruskog gasa, a "Turski tok" je treći direktni pravac iz Rusije
5517 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad dionicu gasovoda "Turski tok" simboličnim okretanjem ventila postavljenog na bini, a pridružili su im se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Drugi krak ovog gasovoda, koji Bugari i Srbi nazivaju "Balkanskim tokom", protezaće se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, sve do Mađarske.

Na ceremoniji u Istanbulu video-linkom uključili su se i radnici na dvije strane gasovoda, iz Rusije i Turske, prenosi RTS.

Erdogan je poručio da je "Turski tok" pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i istorijski energetski projekat u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdjeveni gasom.

Putin je poručio da je projekat značajan za građane cijele Evrope.

Kapacitet gasovoda je 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Turska je obezbijedila poziciju glavnog tranzitnog gasnog čvorišta za cijelu jugoističnu Evropu. Imaju dva gasovoda za dotok ruskog gasa, a "Turski tok" je treći direktni pravac iz Rusije.

RTS podjeća da će i drugi krak, koji preko Bugarske ide u Srbiju i dalje u Mađarsku, a koji Bugarska i Srbija nazivaju "Balkanski tok", imaće isti kapacitet - 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Srbija je u decembru završila polaganje cijevi za svoju trasu dužine 403 kilometra od Zaječara do Horgoša.

"Gasovod "Turski tok" je od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje", rekao je Vučić pred početak svečanosti u Istanbulu.

Preporučujemo za Vas