trebalo je pozvati Putina u Aušvic i direktno reći da su Rusi oslobodili logor

Valensa kritikovao predsjednika Poljske što nije pozvao Putina u Aušvic

Upozorio je da je nepozivanje na godišnjicu predsjednika zemlje čiji su vojnici oslobodili zatvorenike, omogućilo Putinu da govori na drugom komemoratvnom skupu
3844 pregleda 6 komentar(a)
Aušvic, Foto: Shutterstock
Aušvic, Foto: Shutterstock

Bivši predsjednik Poljske, Leh Valensa, kritikovao je danas sadašnjeg predsjednika Andžeja Dudu što poljske vlasti na 75. godišnjicu oslobđenja nacističkog logora Aušvic nisu pozvale predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Vojnici sovjetske Crvene armije su 27. januara 1945. godine oslobodili zatvorenike nacističkog logora Aušivc-Birkenau.

Valensa, nekadašnji legendarni lider otpora Poljaka sovjetskom komunističkom režimu, a kasnije prvi slobodno izabrani predsjednik Poljske, upozorio je da je nepozivanje na godišnjicu predsjednika zemlje čiji su vojnici oslobodili zatvorenike, omogućilo Putinu da govori na drugom komemoratvnom skupu, u Izraelu, a da poljski predsjednik tamo ne bude pozvan i da "ne dobije mogućnost da demantuje eventualne ruske pokušaje prekrajanje istorije".

Izraelski Institut "Jad Vašem" u januaru u Izraelu organizuje forum o Holokaustu, ali, smatra Valensa, predsjednik Poljske Andžej Duda je "sam kriv" što nije dobio pravo da govori na tom skupu.

"Prije svega, trebalo je pozvati Putina u Aušvic i direktno reći da su Rusi oslobodili logor. Takva je istorijska istina i niko to neće promijeniti, a ako poljska vlada želi da stvara svoj istorijski narativ, onda je to neozbiljno", kazao je danas Valensa za informativni portal Onet.pl.

Valensa je kazao i da "ukoliko poljska strana nije pozvala na 75. godišnjicu oslobođenja logora u Aušvic predsjednika Putina, dalo se očekivati da Duda neće dobiti reč u Izraelu. U takvoj situaciji on nije mogao tamo da leti. Takav je bio plan Putina jer sada bez ikakvog otpora može da ubijedi druge u svoju priču i uspjeće u tome", kazao je Valensa.

Predsjednik Poljske Andžej Duda saopštio je u srijedu da neće učestvovati 23. januara u Jerusalimu u obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja najvećeg logora koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic - Birkenau.

Duda je to odlučio zato što nije stavljen na spisak glavnih govornika pošto je Institut "Jad Vašem" koji organizuje forum, odlučio da reč da predsednicima četiri glavne savezničke zemlje: Rusije, Francuske, Velike Britanije i SAD, kao i predsedniku Nemačke, zemlje odgovorne za zločine Drugog svetskog rata i Holokaust.

"Ne vidim povod zašto bi mogli da se obrate predsednici Rusije, Nemačke, Francuske, predstavnici Velike Britanije i SAD na takvom mestu, u toj prilici u vezi sa tom velikom godišnjicom, a ne bi mogao da govori predsednik Poljske, posebno sada kada sa ruske strane, pre svega od strane predsednika Vladimira Putina na adresu Poljske stižu optužbe potpuno suprotne istorijskoj istini, koje služe kao pokušaj da nas ponize kao društvo i unesu laži u istoriju", kazao je Duda.

Od organizatora je poljski predsjednik tražio da i on dobije pravo da govori na skupu u Izraelu, a kada je "Jad Vašem" to odbio, poljski predsjednik je riješio da demonstrativno bojkotuje obiljeležavanje godišnjice u Jerusalimu, iako je pozvan.

Poljska konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda, za razliku od prethodnih poljskih vlada, otkako je na vlasti od jeseni 2015. godine dosledno zaobilazi predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ta vlast ne zove Putina ni na kakve značajne godišnjice, na kojima bi se očekivalo prisustvo predsjednika Rusije, posebno na Dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januara u Ašuvicu, na 75. godišnjicu oslobođenja tog najvećeg groblja žrtava Holokausta, odakle su zatvorenike oslobodili vojnici Crvene armije.

Da bi izbjegla Putina, Vlada Poljske je prošle godine, na obeležavanje 80. godišnjice u Varšavi izbijanja Drugog svetskog rata 1. septembra, pozvala samo sadašnje saveznike u NATO i Evropskoj uniji. Tako su u Varšavi bili i predstavnici nekih zemalja koje su tokom Drugog svetskog rata imale marionetske fašističke režime.

Preporučujemo za Vas