Ukrajina dobila od SAD važne podatke o padu aviona u Teheranu

Šef diplomatije Ukrajine Vadim Pristajko je pojedinosti objavio da su se on i predsednik Volodimir Zelenski sastali sa američkim predstavnicijma i "dobili važne podatke koje će razmotriti naši stručnjaci"
1953 pregleda 1 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Volodimir Zelenski, Donald Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

SAD su danas predale ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "važne podatke" o padu ukrajinskog Boinga u Iranu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Šef diplomatije Ukrajine Vadim Pristajko je pojedinosti objavio da su se on i predsednik Volodimir Zelenski sastali sa američkim predstavnicijma i "dobili važne podatke koje će razmotriti naši stručnjaci".

Zelenski treba da o tome danas popodne razgovara s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Ukrajinski predjsednik je tražio od SAD, Kanade i Velike Britanije elemente koji prema njima ukazuju da je avion srušen iranskom raketom zemlja-vazduz.

"Boing" ukrajinske aviokompanije srušio se dva minuta posle poletanja iz Teherana za Kijev u sredu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Katastrofa se dogodila ubrzo pošto je Iran ispalio više raketa na dve američke baze u Iraku.

Britanski i kandadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo su obojica rekli da imaju "informacije" koje ukazuju da su iranske snage greškom srušile ukrajinski "boing"

Iran je danas medjutim saopštio da sa sigurnošću može da kaže da avion nije pogodjen raketom.

Dok se utvrđuje zašto se srušio ukrajinski avion i dok niz kompanija izbegava da leti preko Bliskog istoka i Irana, nemačka aviokompanija "Lufthanza" je otkazala današnji let iz Frankfurta za Teheran iz predostrožnosti zbog "bezbjednosne situacije u vazdušnom prostoru oko iranskog aerodroma". Avion na toj liniji se sinoć vratio nazad iz istog razloga.

Bonus video: