Protesti protiv Vlade Španije: "Sančez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista"

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gdje su uzvikivali "Živjela Španija, živio kralj" i nosili transparente "Španija postoji"
1528 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protesta pristalica partije Vox u Madridu, Foto: BETA/AP
Detalj sa protesta pristalica partije Vox u Madridu, Foto: BETA/AP

Desetine hiljada Španaca protestvovalo je u nedjelju protiv nove vlade strahujući od mogućeg razbijanja Španije, budući da se u njoj prvi put nalazi Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gdje su uzvikivali "Živjela Španija, živio kralj" i nosili transparente "Španija postoji".

"Sančez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne vjerujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom", rekao je jedan od učesnika.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desničarska stranka Vox.

Lider te stranke Santjago Abaskal koja je na novembarskim izborima postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles.

"Španija postoji i postojaće", rekao je Abaskal, prenosi Hina.

Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sančeza i manja levičarska Unidas Podemos u nedjelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su tijesnom većinom dobili zeleno svjetlo u parlamentu.

Sančez je sa Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola, ali je istakao da "Španija neće biti razbijena" i da će se razgovori voditi u skladu sa Ustavom koji ne dopušta referendum.

Bonus video: