Pudždemon prvi put na sjednici Evropskog parlamenta

Pudždemon, koji kao poslanik EP uživa imunitet, odlučan je da iskoristi to tijelo Evropske unije za nastavak političke borbe za otcjepljenje Katalonije od Španije
1000 pregleda 0 komentar(a)
Pudždemon i Komin, Foto: AP
Pudždemon i Komin, Foto: AP
Ažurirano: 13.01.2020. 18:35h

Bivši predsednik Katalonije, Karles Pudždemon, danas je prvi put došao na sjednicu Evropskog parlamenta (EP), uprkos nalogu za njegovo hapšenje koji je izdala Španija.

Pudždemon, koji kao poslanik EP uživa imunitet, odlučan je da iskoristi to tijelo Evropske unije za nastavak političke borbe za otcjepljenje Katalonije od Španije.

Dolazak na sjednicu EP u Strazburu Pudždemon je iskoristio da zahtijeva momentalno puštanje na slobodu bivšeg katalonskog potpredsjednika Oriola Žunkerasa, takođe izabranog za poslanika EP na izborima u maju prošle godine.

"On bi trebalo da bude ovdje s nama. On ima ista prava", rekao je Pudždemon.

Mogućnost da Pudždemon u srcu EU kritikuje presudu španskog suda, kojom je Žunkeras osuđen na 13 godina zatvora zbog pobune, predstavlja izvjestan udarac za vlast u Madridu koja se oštro usprotivila pokušaju Katalonije da se otcijepi 2017. godine.

Pudždemona je u Strazburu pozdravilo nekoliko stotina pristalica koji su mahali katalonskim zastavama i uzvikivali "Pudždemon predsjednik".

Pudždemon je u EP došao s bivšim katalonskim ministrom zdravlja Tonijem Kominom, evroposlanikom čije izručenje Španija takođe zahtijeva zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine. Pudždemon i Komin su tada pobjegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za evroposlanike kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

"Španija je pokušala da nam zabrani (da budemo poslanici EP), ali danas smo konačno ovdje", kazao je Komin.

U Strazbur su danas došli i članovi katalonske vlade da pruže podršku bivšim liderima tog španskog regiona.

Bonus video: