SUĐENJE ZA UBISTVO SLOVAČKOG NOVINARA I NJEGOVE VJERENICE

Bivši vojnik priznao ubistvo Kucijaka

Kucijak i Kušnirova su ubijeni u njihovoj kući nadomak Bratislave u februaru 2018.
5750 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Marček juče u sudnici, Foto: Reuters
Miroslav Marček juče u sudnici, Foto: Reuters

Bivši vojnik priznao je juče da je unajmljen da ubije slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegovu vjerenicu, čija ubistva su 2018. godine izazvala masovne proteste u kojima je pala vlada Slovačke.

Miroslav Marček, 37, priznao je krivicu za ubistvo Kucijaka i Martine Kušnirove i kazao je da mu je njegov rođak, koji se pred sudom pojavio sa njim, prišao i ponudio da ubije novinara.

Kucijak i Kušnirova su ubijeni u njihovoj kući nadomak Bratislave u februaru 2018. U vrijeme ubistva novinar je istraživao kako se italijanska mafija infiltrirala u Slovačkoj.

Marček je kazao na sudu da nije znao ko je par prije nego što ih je ubio, prenio je Rojters.

„Želim da se izvinim onima koje je pogodilo zlo koje smo nanijeli. Ništa to ne može nadoknaditi, nema zadovoljavajućeg izvinjenja. Kada sam ih vidio na televiziji, kada sam vidio njihov bol odlučio sam da progovorim”, kazao je Marček.

Dvojica od četvorice optuženih koji su se juče pojavili na sudu - uključujući biznismena Marijana Kočnera, koji je optužen da je naručio ubistvo - izjasnili su se da nijesu krivi. Marčekov rođak, Tomaš Sabo se nije izjasnio o krivici. Kočner je priznao manji zločin u vezi sa nezakonitim posjedovanjem municije koja je nađena u njegovoj kući.

Peti osumnjičeni Zoltan Andruško, priznao je u decembru da je posredovao u ubistvu i osuđen je na 15 godina zatvora.

Kucijak je, prije nego što je ubijen, pisao o Kočneru, njegovom načinu poslovanja i vezama sa Smer partijom tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Fico i njegov kabinet su podnijeli ostavke u martu 2018. godine usljed masovnih nacionalnih protesta.

Nekoliko visokih zvaničnika iz pravosuđa takođe su podnijeli ostavke nakon što je istraga pokazala da su bili u kontaktu sa Kočnerom.