"MI POLJACI IMAMO PRAVO DA SAMI ODLUČUJEMO"

Duda uputio oštru poruku Venecijanskoj komisiji i EK: Neće nama niko na stranim jezicima...

"Ovdje jeste EU i jako nam je zbog toga drago. Ali prije svega ovdje je Poljska", kazao Duda
6488 pregleda 3 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters, Reuters
Duda, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 18.01.2020. 10:41h

Predsednik Poljske Andžej Duda ne prihvata preporuku Venecijanske komisije SE i apel potpredsjednice Evropske komisije (EK) Vere Jurove da parlament odbaci novi zakon o disciplinskim kaznama za sudije.

On je poručio na mitingu u Zvolenju da Poljacima niko neće "na stranim jezicima" nametati kako da vode svoje poslove.

"Mi Poljaci imamo pravo da sami odlučujemo o sebi i svojim pravima. Zbog toga smo se borili za demokratiju. Neće nama niko na stranim jezicima nametati kakav sistem ćemo imati u Poljskoj i kako ćemo voditi poljske poslove. Ovdje jeste EU i jako nam je zbog toga drago. Ali prije svega ovdje je Poljska", kazao je u petak Duda, prenose danas mediji.

Neuobičajeno oštru poruku poljski predsjednik uputio je povodom poziva Venecijanske komisije i EK da poljska vladajuća stranka odustane od zakona koji omogućava disciplinske kazne za sudije koji se usude da kritikuju pravosuđe i njegovu reformu zbog koje je Poljska od 2017. godine u sporu sa EU oko valjanosti pravne države.

Taj zakon je 20. decembra po hitnom postupku usvojio Sejm poljskog parlamenta, u kome vladajuća stranka Pravo i Pravda ima većinu. 

Medjutim, u petak ga je odbacio Senat parlamenta u kome tijesnu većini ima opozicija, a prije nedjelju dana su u Varšavi u nijemom "Maršu hiljadu toga" protestovale hiljade sudija i advokata, a sa njima solidarno i sudije iz preko 20 članica EU i predstavnici međunarodnih pravosudnih organizacija i udruženja.

"Znamo kako ozbiljan problem ima poljsko pravosuđe u vezi sa gubitkom nezavisnosti. To nije problem jedne zemlje. To je evropski problem zato što valjana pravna država jeste temelj EU i demokratije i obuhvata sve države", kazao je na konferenciji za novinare pred početak "Marša hiljadu toga" predsjednik Udruženja evropskih sudija Hoze Igreha Matos.

Andžeju Dudi je sada posljednja mogućnost da, po mnogima, kontroverzni zakon neće biti usvojen, pošto, iako ga je odbacio Senat, Sejm pod kontrolom vladajućih poljskih konzervativaca neće imati problema da ga ponovo usvoji i predloži na potpis šefu države.

"Pokušavaju na sve načine da nam oduzmu naše pravo da imamo pošteno, dobro pravosuđe, da ga popravimo. Nećemo dozvoliti da drugi odlučuju umesto nas", poručio je Duda svima koji se nadaju da bi mogao da stavi veto na sporni zakon.

On je optužio poljske sudije da su tokom posljednjih decenija stekle mnoge privilegije, a neke vuku korijene još iz vremena komunističke Poljske.

"Postoji grupa ljudi koji smatraju da se nedodirljivi, oni se najviše plaše Disciplinarnog odjeljenja Vrhovnog suda. Grupa koja ne želi da prihvati promjene u pravosuđu", kazao je Duda.

Povodom zakona o disciplinskim kaznama za sudije koji, po ocjeni Venecijanske komisije može dalje da pogorša probleme sa nezavisnošću poljskih sudija jer o disciplinskim kaznama odlučuje novo odjeljenje Vrhovnog suda izabrano po novim propisima po volji vladajuće stranke, oglasila se EK. 

EK je najavila da će zatražiti od Suda pravde EU da izrekne hitno privremenu mjeru zamrzavanja rada Disciplinskog odeljenja Vrhovnog suda Poljske dok Sud EU ne odluči o tužbi protiv Poljske oko reforme Vrhovnog suda.

Preporučujemo za Vas