Češka: U požaru u domu za osobe s invaliditetom poginulo osam ljudi

Saučešće je izrazio češki premijer Andrej Babiš a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček poslao je u Vejprti odmah generalnog direktora Vatrogasne spasilačke službe Drahoslava Ribu i obećao da će istraga rasvijetliti uzrok tragičnog požara
798 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

U požaru koji je rano jutros izbio u Domu za osobe sa invaliditetom u mjestu Vejprti na sjeveru Češke poginulo je osmoro ljudi a 30 povrijeđeno, saopštila je Vatrogasna spasilačka služba.

"Na mjestu je u ovom trenutku osam mrtvih. Ukupno je evidentirano 30 povrijeđenih. Tri osobe su povrijeđene teško, jedan je u bolnicu prevezen sa srednje teškim povredama", kazao je novinarima portparol te službe u Usteckom regionu Prokop Volenjik.

Požar je iz sada nepoznatih razloga izbio oko 4.50, jedan od zaposlenih je odmah pozvao vatrogasce i požurio sa koleginicom da evakuiše klijente doma.

"Riječ je o domu da osobe sa invaliditetom u kome se nalazilo oko 30 ljudi. Klijenti ovog doma su muškarci sa tjelesnim ili mentalnim invaliditetom. Svuda je bio dim, požar je pogodio prije svega prvi sprat. Želim da zahvalim svima za to što su bili tako brzi i operativni", kazao je Radiožurnalu Viktor Kolaček, direktor Gradske uprave socijalne službe u tom mjestu na granici sa Njemačkom.

Pošto se Vejprti nalaze u pograničju, češkim vatrogascima pritekli su odmah u pomoć i vatrogasci iz Njemačke.

Saučešće je izrazio češki premijer Andrej Babiš a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček poslao je u Vejprti odmah generalnog direktora Vatrogasne spasilačke službe Drahoslava Ribu i obećao da će istraga rasvijetliti uzrok tragičnog požara.

Po broju žrtava ovaj požar je drugi najtragičniji od 1990. godine.

Najviše, devetoro ljudi, poginulo je 2010. godine u požaru kraj autobuske stanice Florenc u Pragu u objektu koji su za prenoćište koristili beskućnici.