"BERLINSKI SAMIT VAŽNA ETAPA"

Erdogan: Suprotstaviti se onima koji zagovaraju krv i haos u Libiji

Erdogan je ponovio kritike Grčke koja je u četvrtak primila komandanta snaga na istoku Libije generala Kalifu Haftara, koga između ostalih podržava Rusija
1205 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: BETA/AP
Erdogan, Foto: BETA/AP

Samit u Berlinu predstavlja "važnu etapu" za učvršćivanje primirja u Libiji, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nekoliko sati prije početka skupa.

"Smatramo Berlinski samit važnom etapom za utvrđivanje primirja i kretanja ka političkom rješenju", rekao je turski predsjednik novinarima na aerodromu u Istanbulu prije polaska za Berlin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi onima koji zagovaraju krv i haos u Libiji. 

Vođe glavnih zemalja uključenih u sukob u Libiji okupljaju se danas u Berlinu, na samitu koji zajedno organizuju Njemačka i Ujedinjene nacije (UN), u pokušaju da ponovo pokrenu mirovni proces i da izbjegnu da građanski rat preraste u "drugu Siriju".

Dvojica glavnih aktera krize u Libiji Kalifa Haftar i Fajez al Saradž, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju UN i podržava Turska, očekuju se danas u Berlinu, ali neće sjedjeti za istim stolom.

Turska i Rusija izdejstvovale su prošle nedjelje primirje u Libiji ali se povremene borbe nastavljaju. 

U petak su oružane grupe povezane sa Haftarom zauzele velike terminale za izvoz nafte duž libijske istočne obale kao i južna naftna polja u novom izazovu za vladu u Tripoliju. 

Erdogan je ponovio kritike Grčke koja je u četvrtak primila komandanta snaga na istoku Libije generala Kalifu Haftara, koga između ostalih podržava Rusija.

"Grčka igra lošu igru u duhu "revanšizma" zato što nije pozvana na samit u Berlinu", ocijenio je Erdogan.

Libijom od 2015. godine paralelno upravljaju dvije vlade, jedna sa sjedištem u Bengaziju koju predstavlja Haftar i druga, međunarodno priznata, u Tripoliju.

Poslije razgovora o Libiji koje su prošle nedjelje u Moskvi organizovali Rusija i Turska, general Haftar je napustio Moskvu bez potpisivanja dogovora o prekidu vatre koji je prihvatio njegov rival Fajez al Saradž.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je sa Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.