obilježavanje 75. godišnjice oslobađanja logora

Muslimani i Jevreji zajedno u posjeti Aušvicu

U četvrtak u memorijalni centar stižu posebni gosti – među njima generalni sekretar muslimanske lige. Zašto je to važno?
1387 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aušvic je poprište velikog zločina i mjesto sjećanja. Godišnje ga obiđe preko dva miliona ljudi. Ali u četvrtak tamo stižu posebni gosti – među njima generalni sekretar muslimanske lige. Zašto je to važno?

„Dječko po imenu Mustafa, veliki kao ormar, stoji ispred ogromnog brda dječjih cipela. I svaka od ovih cipela je pripadala dečijim nogama. I odjednom primjećujem: Kod Mustafe se nešto događa“, tako Raed Saleh opisuje, u razgovoru za DW, svoju prvu posjetu Aušvicu. Najviše utiska ostavio je „Blok 5“ strašnog logora.

Saleh je šef poslaničke grupe Socijaldemokrata u parlamentu Berlina. Sa mladima iz tog grada je prvi put posjetio Aušvic 2013. godine. Na tom mjestu su Njemci ubili preko milion ljudi, mahom Jevreja.

Političar iz Berlina je u posjetu bivšem logoru vodio mlade iz berlinske četvrti Špandau, a ona je prilično šarena – tu su sve religije, brojne nacije. Tamo, kaže za DW Saleh, ima i „antisemitizma među mladim muslimanima“.

Saleh je rođen prije 42 godina na palestinskoj Zapadnoj obali, a u Njemačku je došao kao petogodišnjak. I sam je musliman. Zato je njegova prva posjeta Aušvicu privukla pažnju cijele Njemačke. O tome je kasnije pisao u autobiografiji. Tada je postao najpoznatiji musliman iz Njemačke koji je posjetio najveće stratište Jevreja.

„Samo šačica iz arapskih zemalja“

Muslimani u posjeti Aušvicu? To izgleda jeste vanredan događaj. Recimo, prošle godine je to mjesto obišlo više od 2,3 miliona ljudi. Od njih je, kako za DW kaže direktor Pjotr Civinski, bila samo šačica iz arapskih zemalja. Prema zvaničnim sistemima registracije, bilo ih je nešto više od 3.200.

Doduše, memorijalni centar posjetioce ne pita koje su vjere. Tako se, kaže Civinski, i u grupama iz Francuske, Norveške, Njemačke i drugih zemalja mogu vidjeti ljudi koji se identifikuju sa islamom. Civinski je siguran da je za svakoga od njih, kao i za sve druge posjetioce, dolazak u Aušvic važno iskustvo.

U četvrtak (23. januara) u Aušvicu se očekuje dolazak do sada najvišeg zvaničnog gosta koji predstavlja muslimane u svijetu i stoga je to jedna vrsta senzacije. Mohamed al Isa je generalni sekretar Svjetske muslimanske lige, koja predstavlja više od milijardu muslimana. On je ranije nekoliko godina bio ministar pravosuđa u Saudijskog Arabiji.

I okolnosti posjete su senzacionalne: Al Isa dolazi zajedno sa Dejvidom Herisom, direktorom Američkog jevrejskog komiteta. Dakle zajedno stižu 54-godišnji islamolog i 70-godišnji jevrejski pravnik čiji je otac preživio Holokaust.

„Potresno do srži“

Zajednička posjeta Aušvicu ima dvogodišnju predistoriju. Prije zvjerskog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu je Saudijska Arabija dosta polagala na popravljanje imidža u svijetu.

Tako je Al Isa pisao direktorki Muzeja sećanja na Holokaust u Vašingtonu i izrazio „veliko saosjećanje sa žrtvama Holokausta“ koji je „do srži potresao čovječanstvo“. Pravi islam, napisao je on, je protiv takvih zločina. „Mi svako negiranje Holokausta ili njegovu relativizaciju posmatramo kao zločin“, napisao je Al Isa.

U maju 2018. je posjetio muzej u Vašingtonu: „Svojim sam očima vidio brda dokaza. Ne mora se otići u muzej kako bi se prepoznala odvratnost Holokausta – ali niko, ko dođe u Muzej, to ne može da negira“, rekao je on.

Al Isa je zahtijevao od muslimana da se upoznaju sa istorijom Holokausta i posjete mjesta sjećanja. I citirao je Elija Vizela: „'Moramo da svjedočimo za mrtve i žive.' Kako Kuran propisuje: Vi, koji vjerujete, budite iskreni prema Bogu i svjedoci pravde.“

Pozitivan odjek

Sve je ovo Al Isa opisao u autorskom tekstu za Vašington post prije godinu dana. Napisao je da mu je javno objavljeno pismo direktorki muzeja donijelo pregršt reakcija muslimanskih učenjaka koji su ga podržali. "Nijedan jedini ugledni učenjak nije bio protiv ovih stavova“, napisao je Al Isa. Doduše, na internetu se mogu naći brojne reakcije iz arapskih zemalja u kojima se na Al Isu bacalo drvlje i kamenje.

Direktor Američkog jevrejskog kongresa Heris i Al Isa uspostavili su kontakt u maju prošle godine. U Aušvic stižu nekoliko dana uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja logora 27. januara.

„Nije riječ o krivici“, kaže berlinski političar Raed Saleh, prisjećajući se svoje prve posjete. „Želim da i moja generacija i moja djeca nastave da se sjećaju. To je najbolji lijek protiv desničarskog ekstremizma, antisemitizma i mržnje prema strancima.“

On govori o promeni stava među mladim ljudima koje je vodio u posjetu Aušvicu. „Mene je to veoma dotaklo. Primijetio sam kako su odjednom došla pitanja kojih inače ne bi bilo“, kaže on.

Saleh želi da svaki mladi čovjek u Njemačkoj jednom ode u Aušvic i „sve to osjeti“. Dobra je poruka, kaže, kada visoki predstavnik muslimanske zajednice poput Al Ise odlazi u Aušvic.

A šta kaže Pjotr Civinski, koji je kao direktor Centra za posjetioce u Aušvicu bio u pratnji brojnih zvaničnih gostiju? On upućuje na učenje Kurana prema kojem svaki čovjek sve što radi, bilo da je dobro ili zlo, to čini i samom sebi.

Preporučujemo za Vas