nedjelju dana prije ključnih regionalnih izbora

Desetine hiljada u Bolonji na protestu antifašističkog pokreta Sardine

Sardine nisu politička stranka niti namjeravaju da postanu, ali kažu da žele da uzburkaju Italijane i da ospore štetnu antimigrantsku retoriku Lige Matea Salvinija
3300 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta Sardina, Foto: Beta-AP
Sa protesta Sardina, Foto: Beta-AP

Desetine hiljada pristalica italijanskog građanskog antifašističkog pokreta "Sardine" protestovalo je večeras u Bolonji, nedjelju dana prije ključnih regionalnih izbora u okrugu Emilija-Romanja. 

Pokret protestuje protiv desničarske stranke Liga i njenog lidera Matea Salvinija, čiji je predstavnik kandidat u tom okrugu poznatom kao "uporište ljevičara". Pobjeda Lige u tom okrugu bi mogla da destabilizuje ili čak dovede do pada sadašnje vlade koju čini koalicija Demokratske stranke i Pokreta pet zvjezdica. 

Prema posljednjim anketama, kandidati ljevice i desnice u okrugu Emilija-Romanja imaju jednake šanse da pobijede na izborima zakazanim za 26. januar i dobili bi oko 45 odsto glasova.

Salvini je rekao da će u slučaju pobjede svog kandidata od premijera Đuzepea Kontea zatražiti "proceduru smjene" lidera Pokreta pet zvjezdica Luidjija Di Maja i lidera Demokratske stranke Nikole Zingaretija.

Pokret "Sardine" je nastao poslije iznenadne pobjede kandidata Lige krajem oktobra na lokalnim izborima u Umbriji, gdje je ljevica bila na vlasti više od 50 godina.

Od tada su održani protesti u Milanu, Firenci, Napulju, Bolonji i Palermu, gdje se okupilo više od 300.000 ljudi.

Sardine nisu politička stranka niti namjeravaju da postanu, ali kažu da žele da uzburkaju Italijane i da ospore štetnu antimigrantsku retoriku Lige Matea Salvinija koja dominira na društvenim mrežama.

Preporučujemo za Vas